Energiemanagement in de paardensport is belangrijk. Het is niet voor niets dat ‘verhoog je energieniveau’ de tweede stap is uit de steengoede fundering. Hier kan nog veel winst gehaald wordt.

Ik ging in gesprek met energiecoach Ymkje van MultiplYMe over het belang van energie en hoe deze weer gaat stromen. Het gehele gesprek is te beluisteren via het podcastkanaal Ambitieuze Ruiters via je favoriete podcastkanaal.

Directe de podcast luisteren

Dat kan via onderstaande links.
Spotify: https://open.spotify.com/episode/0brRQ6EnezSJcRfGLYosXF?si=88af22e02f3b4cd4
Soundcloud: https://soundcloud.com/user-437741361/zo-laat-jij-je-energie-stromen-interview-met-ymkje-van-multyplyme
ITunes: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/202-zo-laat-jij-je-energie-stromen-interview-met-ymkje/id1498940070?i=1000589288001

Hoogtepunten van ons gesprek

We zijn altijd hard voor onszelf. Dingen als ‘het is nu zoals het is’, ‘als ik nu even doorzet wordt het vanzelf rustiger’ en dat we alsmaar moe zijn lijkt het nieuwe normaal te zijn in plaats van uitzondering. We gunnen onszelf weinig rust. Het past ook wel in de huidige maatschappij waarin we de hele dag blootgesteld worden aan prikkels. We worden constant overladen met dingen waarvoor alles zintuigen op scherp staan. Je moet er bewust voor kiezen om hier niet in mee te gaan, anders word je er wel in meegezogen.

De hoeveelheid informatie die we dagelijks tot ons krijgen is 5x zoveel dan 40 jaar geleden. Terwijl ons brein, die dit allemaal moet verwerken, de afgelopen honderden jaren niet is veranderd. Die is de hele dag topsport aan het leveren om dat bol te werken. Het is dan ook logisch dat daar veel energie naartoe gaat die je niet ergens anders voor kunt gebruiken.

Voor ruiters is het enorm belangrijk om in contact te staan met je eigen lichaam en het paard. Door de hoeveelheid informatie die we dagelijks binnenkrijgen schieten we vaak in ons hoofd en leven we ook alleen maar met de bovenkant.

Rust is het sleutelwoord om contact te maken met je lijf en te voelen wat er in het lijf gebeurt. Daardoor ontstaat meer energie. Wanneer jij beter aanvoelt wat je lichaam nodig heeft en dus ook beter ervaart wat je nodig hebt in de sport ben je beter in staat om je eigen energie te doseren.

Door jezelf al af te sluiten voor wat je voelt dan wordt het lastig om er voelen wat er bij anderen, dus ook bij je paard, gebeurt.

Door een drukke werkdag schiet een training er vaak bij in vanwege vermoeidheid. Wat is daarin te veranderen zodat paardrijden wel door kan gaan?

We hebben allemaal dezelfde 24 uur in de dag. Geen tijd hebben is geen prioriteit. We doen veel voor anderen omdat ze iets van ons verwachten waardoor we onszelf op een zijspoor zetten. Het eerste wat we laten vallen zijn juist de dingen die we nodig hebben om de energie te bewaken.

Een mooi voorbeeld is de weegschaal. Aan de ene kant hangen de dingen die jouw draagkracht vergroten. Terwijl de andere kant gevuld wordt met draaglast, dingen die je op je schouders draagt en de drukte die je ervaart. Wanneer de draaglast vergroot zijn we geneigd om de dingen van de draagkracht weg te halen. De weegschaal gaat uit balans. Het is al een belangrijk besef dat dingen die je doet om op te laden geen luxe maar pure noodzaak is. Noodzakelijke dingen krijgen meer prioriteit. Als paardrijden je middel is om te ontspannen en lekker in beweging te zijn dan mag je hier prioriteit van maken. Vaak helpt het om aan het begin van de dag te bepalen wat je die dag wilt doen. Ook al lijkt het zo druk, hoe kun je toch regelen dat je gaat paardrijden? Wat moet je daarvoor alvast regelen of welke afspraak moet verzet worden?

Hier komt ook een stukje discipline bij kijken. Ons brein is vooral gericht op korte termijn winst. De reden dat zoveel mensen snoozen is dat het op korte termijn winst oplevert. Je brein krijgt gelijk een beloning omdat het mag blijven liggen in het warme bed. Terwijl dit op lange termijn niets oplevert. Hetzelfde geldt wanneer je moe bent maar op de bank blijft hangen in plaats van de rijden. Terwijl je wel weet dat rijden je op lange termijn meer plezier en energie geeft. De winst op korte termijn wint het. Je moet je brein trainen om keuzes te maken want juist die lange termijn winst zorgt voor overwinningen.

Tips om gelijk meer energie op een dag te hebben:

  • Begin je dag goed. Het bepaalt de rest van de dag. Wanneer je gehaast en moet je bed uitstapt met weinig aandacht voor jezelf maar wel voor je telefoon en gezin is dat hoe je de dag ingaat en meeneemt in de loop van de dag. Door tijd te nemen voor jezelf is de start anders. Dit hoeft helemaal niet lang te duren. Ook al zet je de wekker 10 minuten eerder, deze tijd kun je al gebruiken om contact te maken met je lijf. Zet je wekker buiten handbereik zodat je er ook uit. Door gelijk de vraag te stellen waar je je vandaag op verheugt ontstaat er een blij gevoel door aan deze gebeurtenis te denken. Begin de ochtend vooral op de manier die bij jou past. De één houdt van actief bewegen, de ander heeft meer baat bij mediteren.
  • Zorg voor beweging in de dag. Door bijvoorbeeld naar de toilet te gaan op de andere verdieping of de auto wat verder weg te zetten. Een energieboost ontstaat door in beweging te komen. Ook al loop je 10 minuten, dit doet al zoveel met je.
  • Zorg voor rust in de dag waarbij je bijvoorbeeld lekker even uit het raam staart of bewust in- en uitademt. Het is zo gemakkelijk om mee te gaan in de ratrace van de dag.
  • Een goede start van de dag begint de avond ervoor al. Leg de kleren klaar die je nodig hebt, sluit op tijd alle schermen en maak je hoofd leeg. Zodat jij met een ontspannend gevoel de nacht in gaat.