‘Ik ben de hele dag actief bezig met de paarden. Dan vergeet ik te eten. Of ik wil eten maar dan komen er weer klanten. Die gaan voor.’

En ik snap het. Natuurlijk wil je de hele dag bezig zijn met wat je het liefst doet. Maar besef je wel je lichaam jouw motor is en op de juiste manier gevoed moet worden voor het leveren van duurzame topprestaties?

Topprestaties op korte termijn zijn vaak geen probleem. Maar op een gegeven moment zal het gebeurd zijn. De bekende rode lampjes van het dashboard gaan branden. De energie raakt op. Je krijgt last van vage klachten of nog erger. Op die momenten ben je vaak verder van huis dan wanneer je in de basis goed voor jezelf zorgt.

Je lichaam is je motor

Stel je voor dat je naast Max Verstappen zit tijdens een verjaardag. Hij vertelt erg enthousiast over een belangrijke wedstrijd. Zijn auto is helemaal gereed en hij heeft al kennis gemaakt met het circuit zodat hij precies weet op welke manier hij de bochten moet rijden. Zijn belangrijkste PK staat in de garage in een straat verderop. Hij nodigt je uit om deze te komen bekijken. Natuurlijk, daar heb je wel oren naar.

Je loopt met hem mee. De garagedeur gaat open en je verwachtingen zijn hoog. Tot je verbazing zie je een auto met half opgepompte banden, krassen op het lak en als je er in gaat zitten zie je dat de brandstoftank half leeg is en het stuur niet uitgelijnd is.

Je schrikt, op deze manier gaat hij nooit kampioen worden. Dit had je helemaal niet van hem verwacht.

Ik zal je geruststellen, natuurlijk gebeurt dit niet bij Max. Hij heeft alles tot in de puntjes voor elkaar. Maar dit zie ik wel bij veel ruiters gebeuren. Ruiters die hun lichaam niet serieus nemen en niet voeden met het juiste gereedschap om topprestaties te leveren.

En dat terwijl je topprestaties te paard bij jezelf beginnen. Je paard krijgt het beste voer met de meest uiteenlopende supplementen om het beste in hem naar boven te halen. Een paard kan het niet alleen doen. Bij een fit paard hoort een fitte atleet.

Besef je wel hoe belangrijk de juiste voeding is? Voeding is de basis van je energie en gezondheid. Door hier niet de juiste aandacht aan te besteden ben je roofbouw aan het plegen. Jouw motor moet draaiende blijven, net zoals de motor van je paard.

Invloed op je mentale gezondheid

Je bent wat je eet. Een open deur maar wel 100% waar. Je lichaam is constant voor je aan het werk en het is belangrijk dat je brandstof van goede kwaliteit is. Als de input niet goed is, kun je niet verwachten dat je output van goede kwaliteit is. Het zijn grotendeels bouwstoffen voor je lichaam. Bij slechte bouwmaterialen, creëer je een bouwvol.

De slechte bouwmaterialen zorgen o.a. voor een verlaagd energieniveau. Dit verlaagde energieniveau heeft weer negatieve invloed op je gedachtes. Hoe minder energie, hoe negatiever je gedachten. Je krijgt vaker te maken met angst en onzekerheid. De negatieve denkpatronen die daardoor ontstaan hebben direct effect op je prestaties te paard en de dagelijks realiteit.

Dit kan effecten hebben op je prestaties te paard. Je voelt meer onzekerheid en angsten dan wanneer je bouwstenen goed zijn.

Mindset

Een krachtige mindset en een hoog energieniveau geeft je meer eigenwaarde. Je zelfvertrouwen is sterk en je kunt meer vertrouwen op je innerlijke kracht. Dit is nodig om succes te behalen, als ruiter maar ook in alle andere facetten van je leven. Alles heeft namelijk invloed op elkaar. Hoe meer balans jij ervaart en hoe vitaler je bent, hoe meer succes jij zult hebben als ruiter.

We denken vaak laag over onszelf. We vinden ons minder dan een ander en liefde voor onszelf vinden we best lastig. We veroordelen ons lichaam vaak in de spiegel, terwijl het zoveel voor ons doet.

Start je dag eens met het opnoemen van vijf dingen waar je dankbaar voor bent. Het kan ook een eigenschap of talent zijn. Het zijn de kleinste dingen waar je blij om kunt zijn. Bijvoorbeeld dat je weer wakker bent geworden. Door dit dagelijks te doen zul je merken dat dit iets met je doet en dit invloed heeft op je eigen gezondheid, je zelfvertrouwen en je eigenwaarde.

Wat is gezonde voeding?

Ik geloof dat jij wel weet wat gezonde en ongezonde voeding is. Toch lukt het niet altijd. Er zijn zoveel factoren die je beïnvloeden om voor bepaalde keuzes te gaan. Je lichaam levert topsport om al deze invloeden tegen te gaan. Het belangrijkste is dat je van het eten van gezonde voeding een gewoonte van maakt. Daar heb je een ijzersterke mindset voor nodig.

Je mindset zijn je gedachtes. Je bent jezelf constant verhalen aan het vertellen waardoor jij jezelf op een bepaalde manier voedt. Een verandering hierin kan zorgen voor pijn. Pijn zorgt voor groei. Korte termijn pijn is lange termijn fijn.

Eet dus vooral gezond en energierijk voedsel; groente, fruit, weinig vet en zo weinig mogelijk suiker en drink veel water.

De natuur weet wat goed voor je is. De gezonde voeding zit bij wijze van spreken in onze broekzak. Alleen je moet het wel willen en durven zien. Groente en fruit bevatten alle plantenstoffen, bouwstenen, mineralen en vitamines die ons lichaam nodig heeft en als een groot orkest samenwerkt voor optimale prestatie. Echter door de achteruitgang van de hoeveelheid vitamines in onze groente en fruit moeten we meer eten om hetzelfde binnen te krijgen. Dit komt o.a. door de achteruitgang van de aarde en de niet zongerijpte voeding die in de supermarkt te vinden is.

Water drinken

Regelmatig water dringen is belangrijk om je goed te voelen en je lichaam gezond te houden. Onze cellen hebben water en zuurstof nodig om topprestaties te kunnen leveren. Om deze cellen in een gezonde staat te houden is het belangrijk om gedurende de dag voldoende water te dringen. Minimaal 2 liter water per dag zorgt ook voor meer focus. Drink je te weinig? Ga niet van de ene op de andere dag veel meer drinken maar bouw het geleidelijk op. Zet kleine stapjes zodat je lichaam er aan kan wennen.

Als ambitieuze ruiter wil je succesvol en gelukkig zijn. Je eigen vitaliteit is een basisvoorwaarde. Een goede gezondheid en een hoog energieniveau zorgen ervoor dat jij doorgaat waar een ander opgeeft.

Tips voor gezonde voeding:

Ik geef je graag een aantal tips mee voor gezonde voeding. Het hoeft niet allemaal in één keer onderdeel te zijn van je leefstijl. Door hier dagelijks aandacht aan te geven en kleine stapjes te zetten kom je ook bij dat wat je wilt bereiken.

De kleine stapjes zorgen voor meer voldoening dan wanneer je in één keer het roer wilt omgooien. Kleine veranderingen ga je volhouden. Op deze manier heb je na een maand ook één grote stap gezet.

 • Drink twee glazen lauw water zodra je wakker wordt
 • Drink minimaal 2 liter water per dag
 • Eet zo puur mogelijk (vermijd pakjes en zakjes, suiker en bewerkte voeding)
 • Eet zoveel mogelijk groente en fruit. De dagelijkse aanbeveling ligt op 8 tot 10 porties zongerijpt en gevarieerd.
 • Neem als tussendoortje bijvoorbeeld een handje noten
 • Ontbijt met havermout
 • Doe aan meal prepping. Maak bijvoorbeeld op een rustige dag eten voor meerdere dagen zodat je op drukke dagen ook zorgt voor voldoende en goede bouwstoffen.
 • Vermijd suiker
 • Zorg voor voeding ipv vulling door bijvoorbeeld meer producten met eiwitten te eten e
 • Eet regelmatig
 • Eet gevarieerd zodat je lichaam ook verschillende bouwstoffen binnenkrijgt