Foppe de Haan stond al langer op mijn verlanglijstje om mee in gesprek te gaan voor mijn podcast. Tijdens een huldiging waar we beide waren sprak ik hem aan en werd de afspraak gemaakt. De podcast is te beluisteren via mijn Flow podcastkanaal via Spotify, Soundcloud en ITunes.

Lees je het gesprek liever? Dan ben je hier op de juiste plek.

In gesprek met Foppe de Haan over verantwoordelijkheid, doorzettingsvermogen, drijfveren, de wil om te winnen, onbenut talent en mindset

Waar krijg jij energie van?

Ik krijg het meeste energie als ik dingen onderneem. Daarbij stel ik een doel dat ik graag wil halen. Als het lukt om waar te maken dan komt er zo’n gedachte van ‘He, dat kan ik ook’. Het is een soort toekomst waar je naar toe werkt. Dat geeft me per definitie energie. Energie zit in de kleinste dingen. Bijvoorbeeld als je opstaat, naar buiten kijkt en het is mooi weer. Of er gebeurt iets moois om je heen.

Dus, Altijd naar het doel willen werken om vooruit te komen.

Ja, toekomst gericht denken noem ik dat. Dus niet blijven hangen als dingen niet goed gaan of als het niet gaat zoals je wilt. Realiseer je dan dat je het misschien wel op een andere manier had moeten doen.

Hoe hou je altijd focus om het doel te bereiken?

Je hebt natuurlijk allerlei afleidingen onderweg. Als je echt iets wilt dan heb je concentratie en doorzettingsvermogen nodig, anders lukt het niet.

Als ik bijvoorbeeld een mooi boek lees dan kan de hele wereld afgeschoten worden maar ik lees mijn boek. Daar kan ik me zo goed op concentreren waardoor ik als het ware in een andere wereld leef. Afleiding bestaat dan bijna niet. Dat heb ik met een goede voetbalwedstrijd ook. Daar geniet ik van. Dat is mijn ding.

Afleidingen zijn je gedachten die alle kanten op kunnen vliegen. De kunst is om altijd je doel voor ogen te houden. Ook als er mensen komen die wat van je willen wat op dat moment niet past. Het pad naar dit doel gaat altijd met een afwijking naar links en een afwijking naar rechts. Maar je wilt altijd weer terug komen bij dat wat je wilt.

Je kunt een groot doel hebben maar hoe belangrijk zijn het hebben van tussendoelen?

Maak kleine stappen. Een groot doel hebben kan maar als het ver weg ligt is het moeilijk om het vast te houden. Stel dat je een droom hebt die pas over een aantal jaren te bereiken is. Maak een stappenplan met kleine stapjes om bij die droom te komen. Wordt elke dag een beetje beter. Boek elke dag vooruitgang. Dat maakt dat je je grote doel uiteindelijk gaat bereiken.

Er kunnen onderweg naar dit doel zoveel dingen gebeuren waardoor het even niet lukt of helemaal mislukt maar door kleine stappen te zetten hou je de lijn omhoog vast. Ik liet voetballers altijd hun grote droom opschrijven. Als ze bijvoorbeeld speler in het eerste elftal betaald voetbal willen worden dan moeten ze vanaf dat moment weten wat ze moeten doen om hun doel te bereiken. Schrijf in een dagboekje wat je die dag hebt gedaan. Wat ging goed en wat ging minder. Hoe kun je ervoor zorgen dat dit de volgende keer beter gaat. De dagen die volgen wordt dit herhaald. De jongens die dit fantastisch deden en volhielden hebben bijna allemaal gehaald wat ze wilden halen.

Anderen hadden moeite om dat vast te houden. Ze lieten zich afleiden door randzaken. De kans dat het doel dan niet wordt bereikt is redelijk groot. Je bent hier zelf roerganger in. Als je het roer niet pakt ga je te veel bak- of stuurboord.

Dus eigenlijk zeg je, heb het doel heel helder voor ogen, schrijf dit op en zet dagelijks stappen.
Ik zag een heel mooi filmpje in de Wereld Draait Door waar Ruurd van Nistelrooy en jij samen spraken over zijn carrière. Ruurd had een schriftje met zich mee. Dat gaf je aan iedereen?

Niet iedereen is daar geschikt voor. Ruurd is bekend geworden als spits. Maar was in eerste instantie middenvelder. Zo dacht hij ook over zichzelf.
Op een dag kwam hij bij me en zei: oké trainer, ik wil spits worden maar dan moet je me wel helpen. Een hele mooie vraag want meestal wil je helpen maar zijn mensen die bereid om te ontvangen. Vanaf toen hebben we een plan gemaakt. Het grote doel werd opgeschreven aangevuld met wat er nu mist om dat te halen en wat er gedaan moet worden om dat te bereiken. Er waren veel dingen die we concreet konden benoemen. Bijvoorbeeld beter worden in het omgaan met missers, sterker worden en leren omgaan met weerstand. Hij moest zelf ontdekken dat zijn zelfbeeld anders moest.

Sommige dingen waren redelijk makkelijk te bereiken. Andere dingen zoals scherper worden en meer concentratie is veel moeilijker. Daar moet je jezelf manieren voor aanleren zoals jezelf een klap geven tegen je bil of klikken in je handen.

Ik had hem een briefje meegegeven met doelen op lange termijn, op midden lange termijn en korte termijn die hij voor zichzelf moest invullen. Dat deed hij trouw. Als het even niet ging zoals hij wilde ging hij terug naar dit briefje. In dat ene daar dat hij bij mij trainde heeft hij meer geleerd dan bij de 16 trainers die hij daarna heeft gehad. In dit jaar bouwde hij een fundament op waar hij altijd op terug kon vallen.

Volgens hem had ik hem bijna alles geleerd. Maar dat was niet zo. Hij heeft het zichzelf allemaal geleerd.

Eigenlijk doe je het zelf, en de coach geeft bewustwording?

Mensen met talent moet je laten rijpen. Dat kan alleen in een omgeving waar je hiervoor de kans krijgt. Maar ook of je bereid bent om te leren, je houden t.o.v. anderen, wat wil je in jezelf investeren om dat wat ik moet leren te leven. Dat is misschien nog wel het allerbelangrijkste; investeren in jezelf.

Wordt dat te weinig gedaan?

Ja, gemiddeld genomen veel te weinig. We doen maar wat. We gooien her en der wat stenen in het water maar er zit geen verband tussen. Terwijl een rode draad belangrijk is. Langs deze rode draad ga je omhoog.

Als iets niet gaat zoals je wilt kun je twee dingen doen. Je kunt erover gaan zeuren of zeggen; oké, ik heb verloren of het ging niet zoals ik wilde. Wat kan ik er van leren om het morgen anders te doen. Niet veel personen kunnen dit. De meesten blijven hangen in het verdriet omdat het niet ging zoals het moest gaan. Degenen die eruit kunnen leren en het mee willen nemen om de volgende stap te verbeteren zijn meestal de personen die hun dromen waarmaken.

Focus tijdens een wedstrijd behoud je bijvoorbeeld door jezelf een klap op de bil te geven. Stel dat ik een evenement wil organiseren of een andere prestatie wil leveren. Onderweg word ik afgeleid. Wat kan ik doe doen om weer op de goede rit te komen?

Na het opschrijven van je droom moet je leren afvinken. Schrijf alles op wat gedaan moet worden en vink ook af wat gedaan is. Op deze manier laat je het achter je. Door vanavond een briefje te maken voor de volgende dag weet je al precies wat je die dag gaat doen. Afvinken geeft een goed en voldaan gevoel. Dit goede gevoel geeft weer energie voor de volgende dag. Dit is vergelijkbaar met het geven van een tik op het schouder tijdens een wedstrijd.

Dingen worden over het algemeen te onzichtbaar gemaakt. Het blijft hangen. Door het op te schrijven wordt het zichtbaar. Door het zichtbaar te maken kun je er iets mee doen.

Denken we ook te moeilijk?

Ja. Ik heb hier ooit iets moois over geleerd. Stel dat je met je auto tegen een paaltje komt. Je gedachten schieten in de stress en er borrelen negatieve vragen op. Deze gedachten zorgen voor een rotgevoel. Dat rotgevoel heeft weer invloed op je volgende gedrag. Bij thuiskomst praat je negatieve tegen je man waarna hij vervolgens weer negatief zal reageren.

Wat je denkt na het gebeurde is bepalend voor je gevoel. Komen er positieve gedachten zoals het is zoals het is, we zijn goed verzekerd en ik heb niemand aangereden dan is het gevoel heel anders. De omgeving zal ook anders reageren. Je eigen gedachten spelen in je gedrag een hele grote rol. Negatieve gedachten geven negatief gedrag. Positieve gedachten geven positief gedrag. Daar heb je zelf invloed op. Je bent je eigen gedachten.

Hoe kun je dat trainen?

Gedachten beginnen met bewustwording. Ik trainde een voetballer die goed kon voetballen maar zichzelf uit de wedstrijd haalde. Hij zeurde tegen de scheidsrechter, tegen zichzelf en legde zichzelf een te grote druk op.

Hij had het gevoel dat de scheidsrechter tegen hem vloot. De scheids bevestigde zijn gedrag. Hij liet zijn ongenoegen blijken aan de scheids waardoor de scheids ging fluiten. Dit veranderde toen de speler zich niet meer bezig hield met de scheids maar alleen met zijn eigen spel. De gedachten over zijn gedrag hadden uiteindelijk grote invloed op zijn wedstrijd resultaat.

Het is een kwestie van bewustwording. Wat denk ik, waarom denk ik dat, waar komt het vandaan. Deze vragen helpen je om dit te ontdekken.

Heel veel gedachten ontstaan als je heel jong bent tussen je geboorte en zesde levensjaar. De dingen die daar bevestigd worden geven positiviteit mee waar je je hele leven je voordelen mee doet. Dingen die verknoeid worden zijn lastig te herstellen.

Energie is onderdeel van je gedachten. Hoe minder je je voelt, hoe slechter je gedachten. Negatief zelfbeeld speelt daarin een grote rol. Met weinig energie denk je steeds slechter over jezelf.

Wat is volgens jou HET geheim van succes

Met een doel, een plan, doorzettingsvermogen, de absolute wil om alles uit de kast te halen, drive en elke dag scoren. Dat met elkaar zorgt dat de kans groot is dat het doel behaald wordt.

Denk je dat er veel onbenut talent is?

Ja. Er is een tijd geweest dat mensen zichzelf klein hielden terwijl mensen juist groot gemaakt moeten worden. Als coach, ouders of leidinggevenden is het juist de kunst om kinderen zelfstandig en groot te maken. Heel veel mensen houden hun omgeving klein omdat ze zelf de baas willen zijn. Terwijl iemand juist de ruimte moet hebben om zichzelf te zijn. Men moet zich veilig voelen.

Als dat zo is kunnen mensen veel meer dan dat ze denken dat ze kunnen. Uiteindelijk streef je naar zelfverantwoordelijke zelfbepaling. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor wat ze zelf willen. Bepaal zelf wat je wilt. Daar moeten stappen voor gezet worden en is een open mindset voor nodig.

Ondernemen is topsport. Wat is er nog niet besproken

Het omgaan met weerstand. Hoe veerkrachtig ben ik? Met een sterk fundament dan kun je tegenslagen aan en ga je weer vooruit. Is deze basis niet goed dan zak je onderuit als er iets gebeurt wat niet leuk is.

Voorbeeld: je haalt een onvoldoende op school. Daar kun je twee dingen mee doen: Zwaar over denken of je realiseert je wat je anders had kunnen doen om een hoger cijfer te halen. Mensen met veerkracht zien tegenslagen als iets waarvan ze kunnen leren. Die zeggen niet JA, MAAR maar JA, EN. Door JA, MAAR te zeggen geef je aan dat het aan een ander ligt dat het zo gelopen is. Terwijl het bijna altijd aan jezelf ligt.

Neem altijd over je eigen verantwoordelijkheid in. Bouw een fundament op en word herkenbaar. ‘Dit ben ik, hier sta ik voor en hier ga ik voor’. Heb je dat niet dan waai je met alle winden mee en ben je te veel afhankelijk van anderen. Je bent niet stabiel en veerkrachtig genoeg. Wees zichtbaar waardoor mensen je gaan herkennen.

Door te weten wie je bent, wat je bent en wat je doet is de kans groot dat je je goud gaat bereiken. Garanties zijn er nooit maar je bent zelf verantwoordelijk om het beste uit jezelf naar boven te halen. Naast het talent is je drive hier misschien wel het belangrijkste. Maar wees realistisch. Dat wat je doet moet bij je talent en je gevoel passen. Doe geen dingen die hier niet bij horen, dan kom je jezelf altijd tegen.

Het allerbelangrijkste en de drijfveer van succes is PLEZIER hebben in de dingen die je doet. Dingen moeten vanzelfsprekend gaan omdat ze bij je passen. Zodra het MOETEN is wil het niet. Soms ontkom je er niet aan dat iets moet maar zorg dat dit niet voortdurend het geval is. Dan wordt de stress te groot en ga je er uiteindelijk aan onderdoor.

Door plezier te hebben kom je in de FLOW terecht.

Durf het LEF te hebben om je te onderscheiden. Steek met je kop boven het maaiveld uit. Laat je niet tegenhouden door de mening van een ander. Dan komt de rem er op. Hou voor ogen wat je doet en ga daarvoor. Een ander kan zijn mening laten weten maar weet niet waarom je doet wat je doet.

Accepteer dat wanneer jij met het kop boven het maaiveld uitkomt er ook mensen kritiek zullen hebben. Mensen die jaloers zijn. Iedereen heeft te snel overal een mening over. Laat het je niet beïnvloeden bij het doel wat je wilt behalen.

PLEZIER hebben is het belangrijkste en is de absolute basis van je sterke fundament.

Wil je deze aflevering liever luisteren? Bezoek de aflevering via Spotify, Soundcloud of ITunes.