Altijd maar doorgaan, daar zijn we goed in. Grote kans dat je een overvolle agenda hebt en van de ene naar de andere activiteit gaat. En tussendoor train je je paard(en). Het is een uitdaging om voldoende rust te nemen, zowel fysiek als mentaal. Een periode waarin je even helemaal niets hoeft, een tijd waarin je niets gepland hebt en gewoon kunt doen waar je zin in hebt. Terwijl rustmomenten een must zijn om je energiek en fit te voelen waarvoor topprestaties geleverd kunnen worden. Joop Zoetemelk zei niet voor niets ‘De Tour win je in bed’.

Rust is nodig voor het herstel en verwerken van dat wat je hebt geleerd. De hele dag sta je bloot aan prikkels. Je hebt je werkzaamheden en je omgeving vraagt veel van je. Tijd is kostbaar en die besteed je graag effectief. Snap ik helemaal. Maar juist door tijd te nemen om even helemaal niets te doen bereik je meer dan alsmaar door te gaan. Het nemen van onvoldoende rust kan op lange termijn zorgen voor (vage) gezondheidsklachten.

Voldoende rust draagt bij aan een verbeterde reactievermogen, meer concentratie, een betere gezondheid, minder stress, verhoogde productiviteit en een verbetering van het geheugen. Effecten die je bij het paardrijden en het behalen van overwinningen goed kunt gebruiken. Genoeg redenen om rust serieus te nemen. Niet alleen jij wordt blijer maar ook je paard heeft er profijt van.

Slaap

De bekendste manier van het nemen van rust is slapen. Slapen is belangrijk voor herstelwerkzaamheden aan je lichaam. Ons brein heeft zo’n 7 tot 8 uur nodig om deze werkzaamheden uit te voeren. Schade aan de cellen wordt gerepareerd, afval en giftige stoffen die overdag zijn verzameld worden opgeruimd. Door te slapen blijft je  hormoonhuishouding in balans en tank je energie bij.

Slapen kennen we van de nachten. Maar door overdag een powernapje van 10 – 20 minuten te doen krijg je een snelle energieboost en word je alerter. Dit neem je mee in de activiteiten van de rest van de dag. Slaap is opgebouwd in diverse fasen. Deze verschillende slaapfases zorgen ervoor dat je na 20 – 30 minuten in een diepe slaap valt. Door profijt te hebben van een powernapje is het belangrijk om voor deze fase wakker te worden om juist niet vermoeider te worden.

Slaapfases:

Fase 1: Sluimerfase: Deze fase duurt 3 tot 5 minuten en is de tijd die je nodig hebt om in slaap te komen. Je wordt nog snel wakker van geluiden en bewegingen om je heen.

Fase 2: Lichte slaap. De fase die 30 tot 50 minuten duurt en ervoor zorgt dat je uiteindelijk in een diepe slaap valt. Je wordt niet meer snel wakker van omgevingsgeluiden

Fase 3: Diepe slaap. Je lichaam is helemaal ontspannen en je wordt lastig wakker. Je ademt langzaam en je hartslag is gedaald en regelmatig geworden. Je maakt groeihormonen aan waardoor je lichaam herstelt. Tijdens de eerste cyclus duurt deze slaap het langst maar gedurende de nacht wordt deze steeds korter.

Fase 4: REM slaap (Rapid Eye Movement). Dit wordt ook wel de droomslaap genoemd. Je bent het diepst aan het slapen en al je spieren in het lichaam zijn ontspannen. Toch zijn je hersenen en ogen volledig actief. Dromen in deze fase onthoud je. Terwijl je diepe slaap steeds korter wordt wordt deze langer en verwerkt je lichaam indrukken, emoties en gedachten. Het versterkt het geheugen en stimuleert de ontwikkeling van je centrale zenuwstelsel.

Na de REM slaap ben je vaak even kort wakker en begint de cyclus opnieuw. De fases doorloop je zo’n 4 tot 5 keer per nacht.

Tips om beter te slapen:

In slaap komen kan uitdagend zijn. Deze tips gaan je helpen om goed aan de nacht te beginnen.

  • Sluit een uur voordat je gaat slapen alle beeldschermen. Pak een goed boek of ga een rondje wandelen om je hersens tot rust te brengen.
  • Zorg voor een gezonde avondroutine zodat je op een fijne manier gaat slapen. Schrijf bijvoorbeeld op waarvoor je dankbaar bent geweest die dag en wat je intentie is voor de nieuwe dag. Doe een paar ademhalingsoefeningen of luister muziek.
  • Maak geen issue van slapen. Het is een natuurlijk proces. Juist door gefixeerd te zijn op slaaptekort of slaapproblemen werkt dit alleen maar averechts voor je slaap.
  • Zorg voor een ritme. Sta elke dag om dezelfde tijd op en ga om dezelfde tijd naar bed. Wil je uitslapen? Probeer uiterlijk 2 uren later op te staan dan dat je gewend bent. Op deze manier verstoor je niet je slaapritme.
  • Je voeding heeft een grote impact op hoe je slaapt. Hoe beter je voeding, hoe beter je slaap.
  • Neem zorgen niet mee naar bed. Als gedachten je wakker houden is het raadzaam om gedachten van je af te schrijven.
  • Zorg voor rust en ontspanningsmomenten overdag. Hoe ontspannender je bent, hoe beter je slaapt.
  • Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer.

 

Mentale rustmomenten

Onder rust verstaan we naast slapen ook momenten van rust voor je hersenen waarbij je jezelf even helemaal ontdoet van alle prikkels uit de omgeving. Dit kan tijdens een wandeling, een ontspannend buitenritje,  yoga of een meditatie. Vermijd activiteiten die je juist aanzetten tot meer gedachten.

Mentale rust draagt bij aan innerlijke rust. Het maakt het leven makkelijker en leuker en het verbetert jouw gezondheid. Het voorkomt stress dat kan leiden tot verschillende lichamelijke en mentale gezondheidsuitdagingen zoals een verminderde concentratie of moeite krijgen met helder denken. Je voelt de balans in het lichaam waardoor je meer focus ervaart.

Door dagelijks een half uurtje rust in te plannen voel jij je relaxter, weerbaarder en kom je lekkerder in je vel. Tijd is geen excuus. Het is maar net hoe belangrijk je het vindt, wat voor prioriteit geef je eraan.

Rusten is ook trainen

Het kan zijn dat je een tijdje hard hebt moeten werken of extra gebruik hebt gemaakt van doorzettingsvermogen. Dat is natuurlijk niet erg. Het hoort erbij. Maar het is dan wel belangrijk dat je bijtankt en weer contact maakt met jezelf. Als je dat niet doet, kan het zijn dat je jezelf voorbijloopt en op korte of lange termijn blessures oploopt.

Durf ook gas terug te nemen als je vermoeid bent. Hou je doel vast maar luister ook naar je lichaam. Op deze manier hou je alles het langste vol.