Als je me via social media volgt kun je weten dat ik erg graag beweeg / sport; wandelen, fietsen, paardrijden en zwemmen. Ik kan er niet meer zonder. Als ik te weinig heb bewogen op een dag voel ik me ’s avonds niet altijd voldaan.

Naast dat ik het erg leuk vind is het ook een belangrijke energiebron. Het helpt mij enorm om mijn handicap in mijn kracht te zetten. Ik weet zeker dat het vele bewegen mij helpt om topprestaties neer te zetten. Het maakt me sterker, geeft me kracht en zorgt voor positiviteit. Toen ik bijvoorbeeld tijdens mijn zwangerschap minder bewoog had dit meteen invloed op mijn flow en is mijn motoriek minder.

Daarnaast zegt bewegen ook zoveel over je persoonlijkheid. Daar ga ik het me je over hebben in deze blog.

Zowel fysiek als mentaal in actie

Beweging zorgt ervoor dat je in actie komt, zowel fysiek als mentaal. Je hersenen maken tijdens beweging stofjes aan waardoor je je gelukkig gaat voelen, zoals endorfine, serotonine en dopamine. Het stofje endorfine zorgt voor een gelukkig gevoel en vermindert pijn. Serotonine is een geluks hormoon en reguleert onder andere je eetlust, gemoedstoestand en slaap. Dopamine maakt je blij en zorgt voor motivatie. Deze stofjes komen vrij na 20 tot 30 minuten bewegen.

Ik geloof dat beweging een belangrijk onderdeel is voor prestaties, omdat ik het zelf ervaar. Daarom is het ook een belangrijk onderdeel van mijn trainingen. Beweging haalt je uit je comfortzone, daagt je mentaal uit, je ontdekt je grenzen, je ontdekt hoe je met de juiste focus naar de beste prestatie gaat en hoe je omgaat met (spier)pijn. De antwoorden zijn een verrijking voor je prestaties in je onderneming en ernaast.

Je persoonlijke gesteldheid

Een veelvoorkomende reactie op de vraag waarom iemand beweegt is dat het gezond is. Dat is het, maar daarnaast zegt het enorm veel over je persoonlijkheid.

  • Ga jij altijd tot het uiterste of stop je snel?
  • Voel je weerstand bij bepaalde oefeningen of sporten en hoe ga je hiermee om?
  • Ben je competitief ingesteld?
  • Wil je elke keer je grenzen verleggen of vind je je niveau wel goed?
  • Vertrouw je op je lichaam tijdens het bewegen?
  • Geef jij je lichaam de tijd om te herstellen of moet je gelijk weer door?
  • Ga je met veel plezier en uit jezelf bewegen of heb je een maatje nodig zodat je zeker weet dat je gaat?
  • Ben jij het type dat graag op de bank blijft zitten en een schop onder de kont nodig heeft?

De antwoorden die je hierop geeft zijn ook terug te zien in je onderneming en privé.

De batterij opladen voor topprestaties

Ik ging altijd tot het uiterste. De laatste tijd ben ik iets rustiger geworden. Maar als ik ga zwemmen wil ik alleen. Ik wil in mijn eigen tempo, mijn eigen focus behouden. Ik sport niet voor de gezelligheid, ik wil iets bereiken. Ik wil mijn prestaties telkens weer verbeteren. Maar ik heb wel geleerd dat wanneer ik elke keer maximaal sport ik mijn batterij leegmaak. Mijn lichaam krijgt niet de kans om te herstellen. Door één keer per week voluit te gaan en de overige dagen te focussen op een rustige training kan mijn batterij opladen en verbeter ik mijn basisconditie voor topprestaties. Het is dus belangrijk om slim te sporten, ik noem dat ook wel effectief trainen.

Meer zelfvertrouwen, focus en actie

Bewegen kan iedereen. Denk je dat je het daarvoor te druk hebt? Onzin. Ook jij hebt dagelijks een half uur om bijvoorbeeld een wandeling of fietstocht te maken. Het gaat niet om tijd maar om prioriteit.

Wil jij echt gaan voor succes en topprestaties leveren? Dan maak je er tijd voor. Voor het leveren van prestaties en het verbeteren van je persoonlijke records moet je fysiek en mentaal in balans zijn. Daarbij komt dat beweging je zoveel meer zelfvertrouwen, focus en actie geeft. Je voelt je lichaam en weet waarmee je in verbinding bent of waarmee juist niet.

Door effectief te trainen aan deze energiebron ervaar jij meer rust en zul je sneller goud behalen.