Noeki Klein was in 2008 onderdeel van het olympisch gouden waterpolo team. In het interview wat ik met haar heb gehad deelt ze haar verhaal en vergelijkt ze haar top sportcarrière met ondernemen. In dit artikel zijn de belangrijkste ondernemerslessen uitgelegd. Voor het hele gesprek verwijs ik je naar mijn flow podcast.

Heb jij altijd het doel gehaald om goud te behalen op de Olympische spelen?

Ik wilde altijd al naar de Olympische Spelen. Hier heb ik altijd hard voor getraind. Van jongs af aan deed ik fanatiek aan waterpolo en wedstrijdzwemmen. Ik was goed in beide sporten. Op een gegeven moment was de combinatie hiervan niet meer zo handig. Op mijn 15e heb ik de keuze gemaakt voor waterpolo. In 2002 ben ik van start gegaan in de A selectie. De Olympische Spelen van 2004 hebben we met het team gemist. Dat was een domper maar ook weer goed om de spelen in 2008 wel te halen’.

Op mijn 13e heb ik al in een krantenartikel gezegd dat ik naar de olympische spelen wilde. Dat is dus gelukt.

Noeki Klein olympisch goud

Hoe zorgde je er voor dat dit doel er altijd was? Ook als het even tegen zat.

Ik hield mijn hoofddoel altijd scherp. Hierdoor bleef ik er altijd voor gaan. Ook na teleurstellingen. Om dit hoofddoel te kunnen halen waren er tussendoelen. Je kunt niet van het één of het andere moment het hoofddoel bereiken. Je moet kunnen accepteren dat het bereiken van het hoofddoel niet altijd in een rechte lijn gaat. Soms moet je twee stappen terug doen om één voorwaarts te gaan. Accepteer dat het soms wat minder gaat. Vraag juist in tijdens dat het wat minder gaat om hulp, zodat je weet dat het niet weer gaat gebeuren. Althans, niet op dezelfde manier. En ga ook altijd bij jezelf na waarom het even niet wil.

Sta op als een leider en durf de juiste hulp te vragen op de juiste momenten. Als je dat goed kunt kun je elke tegenslag aan. Accepteer deze hulp en elke tegenslag en zorg ervoor dat je elke tussenstap gaat bereiken. Als je de tussenstappen niet gaat bereiken ga je het grote doel ook niet behalen.

Je zult ook mentaal stappen moeten zetten. Als je na een trainingskamp weer thuiskomt en je voelt dat je weer sterker bent, dat het team weer is gegroeid, dat het samenwerken beter gaat dan weet je dat je weer dichter bij het doel bent. Dat geeft voldoening.

Topsport (en ondernemen) is niet altijd even makkelijk. Soms zit het tegen. Denk je dat juist deze periode je sterker maakt?

Ja. Op het moment dat je in een tegenslag zit denk je niet dat je daar sterker van wordt. Maar als je een paar keer een stapje terug hebt moeten doen merk je dat je daarna weer in de flow komt. Een tegenslag is teleurstellend maar het doet iets met je mentale kracht. Wanneer je weer in die flow zit ben je extra trots op jezelf dat je hebt doorgezet.

Tijdens het olympisch kwalificatietoernooi van de Olympische Spelen in 2004 kwamen we één doelpunt tekort om een ticket te bemachtigen voor de spelen in Athene. Op dat moment was het één groot drama. Je traint er al vier jaar voor. Ik vond het echt heel naar. De hele zomer heb ik dan ook niet gewaterpolood. Op drie teamgenoten na is het hele team gestopt. Op een gegeven moment zijn we bij elkaar gekomen en wilden we knallen en ervoor zorgen dat we de Olympische Spelen in 2008 wel zouden halen. De mindset hadden we, de garantie was er natuurlijk niet.

Er kwam een nieuwe coach. We hebben alles geanalyseerd en gekeken wat we hadden gemist en anders konden doen. We hebben onszelf verbeterd door de teleurstelling van het missen van de Olympische Spelen mee te maken. Op dat moment hadden we dat niet door maar achteraf gezien was het nodig. We zijn weer in de flow gekomen door goed te analyseren en te leren van de gemaakte fouten.

Wat zijn voor jou de overeenkomsten tussen ondernemen en topsport?

  • Ondernemers hebben allemaal een plaatje in hun hoofd met hoe ze hun onderneming willen hebben. Wat je wilt bereiken. Wat je ideale klant is en wat het publiek is. Dat heb je als topsporter ook. Je begint aan een sport, je blijkt er goed in te zijn en wordt gevraagd voor de selectie van jong oranje. Zo rol je er een beetje in.
  • Je maakt voor jezelf een plan met wat je wilt. Je hebt iets voor ogen waar je naartoe wilt werken. De weg naar dit doel gaat met vallen en opstaan.
  • Bouw als ondernemer een goed team om je heen. Sta op als leider.
  • Neem een goede arbeids rust verhouding. Wil niet altijd de focus hebben. Op het juiste moment is rust net zo’n hard training als altijd maar door willen gaan. Want dan red je het uiteindelijk niet. Durf zo af en toe ook de focus te laten varen.
  • Heb plezier in wat je doet. Zonder plezier ga je niet bereiken wat je wilt.

Het krijgen en het geven van energie moet in balans zijn voor de beste prestatie. Werk je met een team dan is het uitspreken van waardering erg waardevol. Dat zorgt dat het team gemotiveerd blijft. Het geeft voldoening. Waardering is onwijs belangrijk, ook al zie je elkaar niet.

Naast je team zijn je klanten ontzettend belangrijk. Houd verbinding met je klanten. Stuur een (kleine) attentie. Geef je vaste klanten jouw waardering, juist in deze tijd.

Watersport is een teamsport, met elkaar een prestatie. Is volgens jou samenwerking belangrijk om tot succes te komen?

Ik zie dat ondernemers het graag alleen willen doen. Maar samen sta je sterker. Ik was niet de beste waterpoloster. Ik zat in het team omdat ik de verbinder was. Ik durf te zeggen dat ik niet het allerbeste talent had maar met mijn focus, mindset en instelling heb ik er voor gezorgd dat ik naar de Olympische Spelen ging. Het hele team heeft een belangrijke bijdrage gehad bij de gouden medaille. Ook de teamleden die op de bank zaten en de mensen er om heen. Dat maakt een team een team wat kan samenwerken.

Tussen 2002 en 2011 heb ik nooit een selectie gemist. Ik heb altijd hard gewerkt. Ik klaagde niet, hielp anderen om er bovenop te komen, ik toonde lef en was een echte verbinder.

Zoek altijd naar de beste mensen om je te ondersteunen. Als jij ergens heel goed in bent ga je op zoek naar aanvulling. Ga als ondernemer op zoek naar iemand die goed is de dingen waar jij minder in bent. Samen kom je bij het doel.

Hoe zorg jij dat je mindset altijd zo sterk was?

Ik wil altijd het uiterste uit mezelf en het leven halen en nooit willen zeggen had ik maar…… Dat heb ik met heel veel dingen. Het is fijn maar ook een gevaar. Het heeft er voor gezorgde dat ik bepaalde pijn in mijn lichaam heb genegeerd waar ik nu nog erg last van heb.

Met mijn mindset heb ik het hogere doel boven mijn lichaam geplaatst. Ik heb dingen geblokkeerd om mijn doel te bereiken. Ik heb er veel van geleerd. Zo heb ik opnieuw moeten leren lopen waardoor ik anders naar het leven ben gaan kijken. Topsport ligt nu achter me, en dat is ook fijn.

Is mindset training belangrijk?

In het nationale team kregen we mentale training. Met hem hebben we ook veel gewerkt aan de focus. Het is belangrijk om als team samen te werken en op te staan als leider waardoor het beste team wordt ontwikkeld.

Je bent zelf ook trainer geweest. Hoe zorgde je voor focus bij de deelnemers?

Als eerste wilde ik een goed team bouwen. Ik heb dingen ingevoerd waardoor de dames de mogelijkheid kregen om er sterker van te worden. Het team vond het prettig dat ik bijvoorbeeld videotrainingen deed waarbij we meteen konden aanpakken wat niet goed ging. Ik dook ook regelmatig zelf het water in om te laten zien hoe ik het wilde hebben. Doordat het langzaam beter en beter ging kregen de dames er plezier in.

Het plezier werd afgewisseld met hard werken en op het juiste moment uitspreken wat je van iemand verwacht. Ik stond op als een leider door ook dames die niet bij het team pasten weg te sturen. Ik hield ze een spiegel voor door te werken met videobeelden.

Ondernemers vinden het eng om te investeren in zichzelf. Het is vaak een drempel omdat je het gevoel hebt dat je alles al weet. Maar stel jezelf open om met andere ondernemers te sparren en om jezelf te laten coachen. Ook al denk je dat je alles weet, die spiegel is juist heel belangrijk.

Wat is volgens jou de absolute basis voor succes?

Ik denk dat het heel belangrij kis dat je een goede balans hebt tussen focus en ontspanning. De boog kan niet altijd gespannen staan.

Vertrouw op jezelf en ga samenwerken. Schaken hulplijnen in die je succesvol maken. Durf hulp op het juiste moment in te schakelen. Wil niet alles alleen willen doen. Samen sta je sterk. Door een groep om je heen ga je sneller stappen zetten. Je hebt elkaar nodig om te groeien. Je ziet jezelf op een bepaalde manier maar anderen kunnen daar anders tegen aan kijken. Als je jezelf vasthoudt aan hoe jij jezelf ziet en niet accepteert hoe anderen jezelf zien dan kun je ook niet groeien.

Zie jij topsporters als een rolmodel?

Als topsporter wil je het uiterste uit jezelf halen. Je hebt iets in je hoofd en niemand houdt je tegen om dat te bereiken. Topsporters zijn met hun mindset, focus en verbinding absoluut een rolmodel.

Denk altijd in mogelijkheden in plaats van wat er niet kan. Ik merkte dat ik tijdens de eerste corona dagen de focus verloor en mezelf kwijt begon te raken. Ik heb mijn eigen verantwoordelijkheid gepakt om ervoor te zorgen dat ik me weer goed voelde. Al had ik hiervoor wel een spiegel van anderen nodig die me hierop wezen. De tegenslag moest er zijn om me weer beter te voelen.

Wil je nog iets aan ondernemers meegeven

  • Zoek samenwerkingen op om sterker te worden.
  • Verwacht niet dat de boog altijd gespannen staat maar zorg voor plezier.
  • Zorg voor een goede verhouding tussen rust en arbeid. Mentale weerbaarheid is heel belangrijk, ontspanning en hard werken.

 

Noeki, heel erg bedankt voor dit fijne gesprek en de lessen die je ons hebt gegeven. Ik ben benieuwd wat voor jou het grootste inzicht was. Laat je het weten door een reactie achter te laten??.