Ondernemen zonder het hebben van een doel is stuurloos. Je weet niet welke richting je uit moet om de winst te behalen. Want wat is de winst die je wilt behalen?

In dit blog deel ik met je waarom het hebben van een doel en tussendoelen zo belangrijk is.

Het voetbalveld zonder doel

Stel je eens voor dat op zaterdagochtend twee voetbalclubs een voetbalwedstrijd hebben. De aftrap is geweest en zo fanatiek als de spelers zijn, zo fanatiek gaat de bal in het rond. Normaal gesproken staat er aan beide korte zijden een doel. Daar moet de bal heen. Maar, de doelen zijn er niet. HELP?! Waar moet gescoord worden? Waar moet de bal heen om de wedstrijd te winnen? De spelers zijn stuurloos, de bal wordt in het rond geschopt zonder een doel voor ogen.

Snap je dat dit erg gefrustreerd is voor de spelers? Zonder doel geen winst. Dan geldt ook in jouw onderneming, maar ook in je leven.

Het belang van tussendoelen

Een doel is groot. Deze behaal je niet in één keer. Daarom zijn tussendoelen zo ontzettend belangrijk. Deze tussendoelen geven je houvast, ze geven je stuur en richting voor de stappen die gezet moeten worden naar je grote doel. Een tussendoel maakt het overzichtelijk.

Mijn grote doel is 10.000 ambitieuze ondernemers met een winnaarsmentaliteit trainen en coachen naar het hoogst haalbare, hun goud. Dit bereik ik niet in één keer. Mijn training ‘Effectief trainen‘, mijn e-book, mijn flow-gesprek, zijn allemaal tussendoelen die ervoor zorgen dat ik mijn grote doel ga bereiken. Elk tussendoel kan mij weer goud opleveren. Elk tussendoel geeft mij de bevestiging dat ik op de juiste weg ben.

Zoals een topsporter elke dag traint voor dat ene olympische goud dat één keer in de vier jaar gehaald kan worden heeft ook hij of zij jaarlijks meerdere tussendoelen met een Nederlands kampioenschap, Europees kampioenschap of misschien wel wereldkampioenschap. Ook hier strijden ze voor het hoogst haalbare en geeft hun de bevestiging of ze zo goed zijn als ze willen of dat er juist een andere aanpak nodig is.

De voetbal en de tennisbal

Het grote doel is een net als een voetbal, die bij wijze van spreken een paar kilometer verderop ligt. Deze bereik je niet met één stap. Voor deze voetbal ligt om de meter een tennisbal. Deze tennisballen zijn allemaal tussendoelen. Doordat deze tennisdoelen op een meter afstand liggen zijn ze met een kleine stap te bereiken. Hierdoor wordt het overzichtelijker en de kans dat je deze stap gaat uitvoeren is veel groter dan wanneer je in één keer de grote stap naar die voetbal moet doen. De grote stap die je hiervoor moet zetten kan er zelfs voor zorgen dat je niet in actie komt omdat je niet weet waar je moet beginnen.

Welk doel en welke tussendoelen heb jij gesteld? Ik ben heel benieuwd en zou het leuk vinden als je ze hier wilt delen. Door ze te delen maak je gelijk een commitment voor jezelf. Je hebt het naar buiten gebracht dus je komt effectiever in beweging om de doelen te halen.