Je wilt zo graag juichend de finish over.. Je persoonlijke records verbreken. Maar iets houdt je tegen. Je weet niet wat het is maar het breekt je op.

In dit blog deel ik drie mindset perikelen die jou tegenhouden om jezelf nu eens groot neer te zetten en je eigen koers te bepalen.

Je kijkt teveel naar anderen

Om winst te behalen moet jij je eigen koers blijven volgen. Hoe lastig het soms ook is, als jij er in blijft vertrouwen ga je de finish op de juiste manier bereiken en staat de bos bloemen voor je klaar.

Een hardloper visualiseert aan het begin van het jaar welk persoonlijk record hij tijdens de marathon wil lopen. Dit wordt zijn doel en traint hier dagelijks voor. Daarvoor moeten grenzen verlegd worden en dagelijks acties genomen worden. Als hij tijdens deze training te veel naar andere kijkt gaat hij het niet redden.

Hij stelt een plan op dat bij zijn lichaam past. Waar een collega van hem dagelijks naast de looptraining de sportschool induikt om aan de gewichten te hangen hoeft dat niet te betekenen dat hij dat ook moet doen. Hij weet wat het beste voor hem is. Hij kent zijn lichaam door en door en past daar zijn training op aan. Door zijn eigen koers te bepalen lukt het hem om tijdens de marathon het persoonlijke record te lopen. Puur omdat hij niet naar anderen heeft gekeken maar zijn eigen plan heeft gevolgd.

En dat moet jij ook doen. Wat bij een ander werkt hoeft bij jou niet te werken. Als een ander zegt dat je moet gaan adverteren op Facebook om klanten te krijgen, weer een ander is lyrisch over funnels of weer een ander weer hoe je je moet gedragen op social media om succesvol te worden dan hebben ze allemaal gelijk. Het werkt voor hun. Maar het hoeft niet te betekenen dat dat de manier is die bij jou past.

Jij weet het beste wat bij jou past, en niemand anders. Volg je gevoel, dat spreekt de waarheid. Plezier staat op nummer 1 bij alles wat je doet. Als jij dingen tegen je zin gaat doen omdat anderen zeggen dat het zo hoort dan ga je het niet volhouden. Dan ga je al helemaal geen persoonlijke records verbreken.

Als het niet linksom lukt, lukt het wel rechtsom.

Je zit niet in de juiste energie

Energie is ALLES. Energie is de basis van je succes. Zonder de juiste energie kun jij niet de topprestatie leveren die je zo graag wilt.

Het is zo makkelijk om je te laten vervuilen door de energie van een ander. Zorg dat dit buiten blijft.

Het leven – ondernemen – gaat met ups en downs. Er zijn hoogtepunten maar ook tegenslagen. Juist op deze momenten kan je energie flink naar beneden gaan. Ga terug naar de basis. Vraag jezelf af waarom je doet wat je doet. Waarom je bent begonnen met ondernemen. Ga terug naar plezier. Dit plezier geeft je energie en zorgt voor topprestaties.

Als een schaatser zonder plezier de ijsbaan op stapt voor de wedstrijd kunnen de prestaties wel vergeten worden. Topprestaties worden gehaald door bij je gevoel te blijven, door adem te halen, door toe te geven aan je blessure maar vooral door fun te hebben in alles wat je doet. Jouw plezier gaat over in enthousiasme en daarmee raak je anderen. Daar haken mensen op aan en dat zorgt ervoor dat jij de winnaar bent.

Bekijk dagelijks waar je dankbaar voor bent en omring je met ploeggenoten die je energie geven. Juist deze ploeggenoten houden je scherp, houden je bij de les en de winst behaal je als je traint met anderen.

Je luistert te veel naar je eigen stemmetjes

‘Ik kan het niet’
‘Ik heb de financiële middelen er niet voor’
‘Wie zit er nu op mij te wachten’
‘Waarom zouden ze dat voor mij willen doen’

Herken je ze? Deze stemmetjes zul je ongetwijfeld wel eens hebben gehad of heb je nu nog. Als Ireen Wüst zo had gedacht toen ze haar eigen schaatsploeg in 2015 wilde starten was dit haar echt niet gelukt. Dat zou er geen sponsor zijn gekomen die haar heeft bijgestaan om topprestaties te behalen. Dan had ze voor de veiligste weg gekozen om zich te binden aan een bestaande ploeg. Lekker in die veilige haven waar alles blijft zoals ze tot dan toe heeft gedaan.

Toch toonde ze lef. Omdat ze vertrouwen had in zichzelf en ze zich niet liet meeslepen in stemmetjes die ze misschien wel had maar haar niet klein kregen. Doordat ze heeft doorgezet heeft ze overwonnen en haar basisniveau verhoogd waardoor ze sneller kon pieken.

De stemmetjes komen ergens vandaan. Uit je opvoeding of uit je omgeving. Het is je waarheid geworden terwijl dit het helemaal niet zo hoeft te zijn. Jij leeft er naar, maar ze houden je veel te klein.

Ga ze niet negeren maar accepteer ze. Door ze te negeren ga je ze uit de weg en komen ze vroeg of laat terug. En dat is niet wat je wilt. Door ze te accepteren ga je ermee aan het werk en zullen deze stemmetjes zich niet meer gaan bemoeien met dat wat jij wilt.

Luister naar ze, omarm ze, ontdek waar ze vandaan komen en maak je nieuwe waarheid. Voor het maken van de nieuwe waarheid moeten misschien dingen opgeruimd worden. Kom de waarheid onder ogen en durf hier ook stappen in te zetten. Juist door uit je comfortzone te komen ga je groeien.

Conclusie:

Prestatie lever je door in beweging te komen. Door uit je comfortzone te gaan. Als jij deze drie mindset perikelen kunt tackelen weet ik zeker dat de finish dichterbij dat ooit is en jij hier juichend over heen gaat. Door dagelijks effectief te trainen bereik je dit.