• Rechtop blijven zitten in het zadel
  • Door je buik blijven ademhalen
  • Je balans houden
  • Mee kunnen bewegen met je paard

Er is één hele belangrijke spier in je lichaam die hiervoor zorgt en deze wordt ook niet voor niets de RUITERSPIER genoemd. Het is de iliopsoas die zich aan de voorzijde van je heup bevindt.

Ik geef tijdens mijn trainingen veel aandacht aan deze spier omdat ik telkens weer ontdek dat deze spier vaak stijf en verkort is. Wat klachten zoals (zeurende) rugpijn, stijfheid in de onderrug en lies, een te holle onderrug (ook in het zadel) of andere sluimerende bekkenklachten geeft.

Stress en spanning

Naast dat deze spier niet sterk of flexibel genoeg is of juist teveel moet opvangen omdat de omliggende spieren niet goed getraind zijn werken stress en spanning ook door op deze spier. Deze twee zorgen er namelijk voor dat de spier constant op spanning komt te staan en kan dus ook zorgen voor de klachten die ik benoemde.

Welke oefeningen jou helpt om deze klachten tegen te gaan ligt aan een aantal factoren. Moet de spier flexibeler of zijn het juist de omliggende spieren die sterker moeten worden? Het is altijd belangrijk om eerst de oorzaak te weten voordat je doelgericht aan de slag kunt gaan.

Mobiliteitsoefeningen, ademhalingsoefeningen of versterkende oefeningen voor de spieren rondom de iliopsoas zijn altijd goed om te doen.

Ook al heb je niet de klachten die ik hierboven noemde, voor elke ruiter zijn sterke en flexibele heupspieren belangrijk. Zodat jij je houding verbetert, je balans beter wordt en nog fijnere bewegingen kunt maken op je paard.

Ga gelijk aan de slag

In de online community Ambitieuze Ruiters heb ik een aantal oefeningen geplaatst die jij gelijk kunt doen om je heupspieren te mobiliseren.

Word de fitste teamgenoot van je paard.