Succesvol paardrijden begint bij jezelf. De ruiter, het paard, de training, de faciliteiten, alles moet kloppen om in de flow te komen en overwinningen te behalen. Toch start het bij jezelf. Neem jezelf serieus en blijf aan jezelf werken om je paard te kunnen geven wat het verdient. Neem het heft in handen door controle te hebben over jezelf, je gedachten en je emoties.

Fysieke en mentale training brengt je hier. In dit artikel leg ik de nadruk op fysieke training. Een onderdeel van de steengoede fundering die nodig is om overwinningen te behalen.

Jezelf trainen

Je traint je paard meerdere keren per week en besteedt genoeg aandacht aan zijn verzorging. Je wordt helemaal blij van een fit paard met voldoende uithoudingsvermogen, dat soepel en sterk is en in balans beweegt. Maar hoe vaak train jij jezelf? Hoe vaak ben je gericht ruiteroefeningen aan het doen waardoor je fysiek en mentaal sterker wordt? Door in beweging te komen maak je het verschil en worden doelen bereikt. Fysieke groei betekent ook mentale groei. Deze twee zijn met elkaar verbonden.

Fysiek

Als ruiter heb je te maken met de nodige fysieke inspanningen. Je wilt de bewegingen van het paard kunnen opvangen, antwoord kunnen geven op plotselinge bewegingen en er wordt een beroep gedaan op je balans, coördinatie en uithoudingsvermogen. Hulpen die je geeft wil je zo subtiel mogelijk doen zodat ze nauwelijks opvallen.

Conditie

Het hebben van een goede conditie is fijn. Of je nou professioneel met paarden werkt of hobbymatig, er is altijd wel iets te doen. Je paard heeft zijn verzorging nodig en de stallen moeten uitgemest worden. Daarbij komen ook de andere dagelijkse verplichtingen zoals werk of school, een eventueel gezin, een sociaal leven en ga zo maar door. Een goede basisconditie is daarom essentieel.

Waarom specifieke ruiteroefeningen?

Oefeningen naast het paard hebben effect op  je prestaties met je paard. Bepaalde voorkeuren of bewegingspatronen die je naast het paard hebt zul je ook hebben tijdens het paardrijden Als je in het dagelijks leven erg gespannen bent of veel achter een bureau zit met naar voren gebogen schouders is de kans groot dat je dit tijdens het rijden ook doet. Vind je het lastig om goed op je ademhaling te letten tijdens het doen van oefeningen dan is je ademhaling tijdens het rijden ook een punt van aandacht.

Naast het paard heb je meer tijd om te letten op specifieke spieren en je ademhaling zonder dat je paard daar invloed op heeft. Je kunt er op eigen tijd en manier aan werken.

Je uitstraling

Paarden houden van zelfverzekerde en positieve mensen. Beweging zorgt dat je beter in je vel komt. Hoe beter jij je voelt, hoe positiever en mentaal sterker je bent. Dat voelen paarden aan. Je raakt minder gefrustreerd als je tegen een probleem aanloopt omdat je het met een positievere houding kunt bekijken.

Een betere zit

Een onafhankelijke en juiste zit is tijdens het rijden de basis van een goede communicatie tussen jou en je paard. Paarden gebruiken vooral lichaamstaal om te communiceren. Als jij vrij en soepel bent kun je vrij en soepel met je paard communiceren. Je stoort je paard het minst en geeft hulpen die voor hem logisch zijn. Zit je scheef of raak je snel uit balans dan is het voor je paard lastig om te begrijpen wat je van hem vraagt.

Door soepel te bewegen kun je de bewegingen van je paard in stap, draf en galop beter volgen. Je paard wordt niet meer belemmerd in zijn eigen bewegingen en is blij. Hoe soepeler je heupen en rug, hoe beter je zit. Maar ook je spierkracht is belangrijk, vooral die van de diepere buik-, bekken-, rug- en beenspieren.

Eigen ervaring

Door mijn motorische handicap mis ik een gedeelte van de kleine hersenen die mijn spieren aansturen. Hierdoor heb ik hier niet altijd de controle over en zijn mijn balans, fijne motoriek en coördinatie minder ontwikkeld. Aspecten die juist bij het paardrijden erg belangrijk zijn.

Ik reed veel zonder beugels en volgde zitlessen. Toch werd mijn zit niet echt veel beter. Totdat ik ruitergerichte oefeningen ging doen. Al snel merkte ik een verschil in mijn balans, coördinatie en fijne motoriek. Door een juiste houding wordt de communicatie met mijn paard beter en is er meer verbinding waardoor we overwinningen behalen.

Deze ruitervaardigheden moet elke ruiter kennen

Coördinatie

Je wilt je spiergroepen bewust en apart van elkaar kunnen aansturen. Je geeft zowel links als rechts onafhankelijke hulpen. Een leuke oefening hiervoor is een loopladder. Teken deze op de grond en doe verschillende loopoefeningen waarbij je links en rechts onafhankelijke opdrachten geeft.

Balans

Hoe beter jouw balans, hoe beter je in evenwicht bent. Veel ruiters zijn geneigd om naar één kant te hangen. Door zonder paard je balans te trainen zul je merken dat je balans te paard beter wordt. Sta eens wat vaker op één been. Dit kan bijvoorbeeld al tijdens het tandenpoetsen of eten koken.

Stabiliteit

Jij wilt de controle hebben over je lichaam tijdens elke beweging. Door een goede houding aan te nemen tijdens de oefeningen en gebruik te maken van de juiste spieren wordt het aansturen steeds meer bevestigd en gaat het op den duur vanzelf. Planken is bijvoorbeeld een mooie oefening om je stabiliteit te trainen. Leun hiervoor op je tenen en ellebogen en heb een rechte lijn van hoofd tot teen.

Flexibiliteit

Als ruiter wil je flexibel zijn. Je wilt meebewegen met je paard. Stretchen is een efficiënte manier om je spieren flexibeler te maken. Raak elke dag met je vingers je tenen aan.

Reactievermogen

Tijdens het rijden kan er zomaar iets onverwachts gebeuren. Als ruiter wil je hier zo snel mogelijk op reageren. Je reactievermogen train je door bijvoorbeeld iemand een tennisbal naar je te laten gooien vanuit verschillende hoeken die je moet opvangen voordat deze de grond raakt.

Conditie

Je zit lang in dezelfde houding en je wilt niet verslappen tijdens het rijden. Naast het rijden zijn er nog zoveel andere klussen. Daarom is een goede conditie van belang. Dit train je o.a. met touwtjespringen of hardlopen.

In de Facebookgroep Ambitieuze Ruiters laat ik regelmatig gerichte ruiteroefeningen zien.