Margriet Spijksma is expert in het ontdekken wat je echt wilt. Ik ben met haar in gesprek geweest over waarom het zo belangrijk is om te doen wat je echt wilt. Het mooie gesprek is te beluisteren via de podcast Ambitieuze Ruiters (Spotify, Soundcloud of ITunes). Op deze pagina deel ik een aantal waardevolle inzichten met je.

De mooiste inzichten uit het gesprek met Margriet Spijksma

Waarom is het voor ruiters zo belangrijk om te doen wat je het leukste vindt?

Een ruiter vindt dieren best wel heel leuk maar heeft liefde voor paarden. Die heb je of heb je niet. Als de liefde van de ouders komt zit er vaak een einddatum aan en is het niet voor het leven. Terwijl ik geloof in drive for live. De liefde gaat dieper dan leuk. De vraag is dan ook niet; ‘wat wil ik’, deze ga je met je hoofd beantwoorden, maar ‘waar hou ik van’.

De liefde voor het ruiterschap en wel of niet een goede ruiter worden bevat het hele leven. Vragen als ‘hoe wil ik eruit zien op het paard’, ‘hoe is mijn houding’, hoe is mijn gedrag’ houden je bezig. Als je in het leven niet meer jezelf bent doordat je bijvoorbeeld een burn out hebt en je je de hele dag hiernaar gedraagt waardoor je niet meer jezelf bent gaat dat effect hebben op het paard.

Paardrijden nodigt je enorm uit om aan jezelf te werken. Je hebt een doel en bent constant aan het groeien waardoor je jezelf blijft stretchen. De angst om te investeren in een nieuw paard, blijven hangen waar je nu staat, doorgaan of ophouden. Vraagstukken die je gedurende je reis als ruiter meemaakt. Hoe je daarin beslist, zo sta je ook in het leven. Hoe je daarin je doelen bereikt, zo bereik je ze ook in het leven.

Je kunt niet iemand anders de schuld geven. Je kunt jezelf wel klein houden maar dan kom je steeds nergens.

Ik zeg ook altijd, je bent op het paard niet ineens een andere persoonlijkheid.

Nee, je kunt niet een masker opdoen. Je bent echt wie je bent.

Op een paard ben je constant aan het voelen. Je voelt hoe het paard in zijn vel zit. Of je zelf wel fit genoeg bent of dat je niet scherp genoeg bent. Er is bijna geen mooiere sport waarbij je zo voor jezelf moet zorgen. Een sport waarbij je zelf verantwoordelijkheden en besluiten neemt i.p.v. het paard.

Denk je dat we te weinig naar ons gevoel luisteren?

Veel te weinig. Heel veel ruiters zetten het gevoel wel in bij het paard maar in het dagelijks leven helemaal niet. Veel ruiters blijven in hun hoofd, het ego spreekt. Onderzoeken wijzen aan dat we gemiddeld gezien maar 5 tot 10% uit onszelf halen. Laat dat eens bezinken en je voelt dat niet alles er uit wordt gehaald.

Er is een dag geweest dat jij en ik in onze moeders buik zaten. Het allereerste dat een arts hoorde is het hartje, dat nu uitgegroeid is naar een hart. Ik heb besloten om er naar te blijven luisteren. Ik moedig mijn kinderen en iedereen die ik train aan om hetzelfde te doen.

Worden we door de maatschappij gevormd waardoor we de teugels niet meer in handen nemen?

Ik gebruik nooit het woord maatschappij. Als ik dood ga wil ik met een goed gevoel terugkijken op mijn leven en met mijn duimen omhoog de kist in gaan. Ik weet wat ik na wil laten en daardoor weet ik welke stappen ik vandaag moet zetten om hier dichterbij te komen. Dat maakt dat ik naar mijn hart kan luisteren. Ik kijk alleen naar mezelf en het voorbeeld dat ik wil zijn. Als ik de maatschappij de schuld geef zeg ik eigenlijk dat ik het zielig vind dat ik in deze maatschappij leef. Zieligheid is gif voor mijn lijf. Dat wil ik niet.

zieligheid is gif voor mijn lijf

Vroeger ga ik altijd de schuld aan een ander. Het was nooit mijn schuld dat iets gebeurde. Ik kon niet zelf nadenken, zover was ik van mezelf af.

Wat voor invloed zou het hebben op je als ruiter als je naast het paardrijden doet wat je het liefste doet?

Hoe je in één ding bent ben je in alles. Dat zou een logica moeten zijn. Er klopt iets niet dat als je super veel plezier hebt in het rijden maar je een baan heb dat je niets vindt. Ik geloof in een fair life. Als je alle facetten als een liefdesrelaties gaat bekijken kom je op hogere hoogtes. Mijn leven is hierdoor groter dan ik ooit zelf had kunnen denken.

Denk je dat wanneer je meer verbinding hebt met jezelf, je nog meer verbinding hebt met je paard? Ook al voelt het nu goed.

Vertel jezelf nooit dat dit het al is. Je groeit altijd. Stel dat een boom zegt dat hij het wel mooi vindt en stopt met groeien. Dat zou de natuurlijke groei tegenhouden.Werk altijd weer naar een nieuw doel. Een doel geeft richting. Als ik mijn doel weet, weet ik wat ik moet doen. Als ik op een boot stap en weet dat ik naar Ibiza ga hebben we een bestemming. Als we geen richting weten worden we heel onrustig.

Pick a horse and ride it.

Vertel jezelf nooit dat dit het is. Hetzelfde als een mens zegt dat die zichzelf erg goed kent. Dat is zonde. Je groeit altijd. Stel je voor dat een boom zegt dit is het. Dat zou de natuurlijke groei tegenhouden.

Als ruiter is het heel belangrijk dat je goed op jezelf past. Zet jezelf hoog in het vaandel en blijf trouw aan jezelf. Blijf adem halen en vind je eigen weg. Blijf niets forceren als iets niet jouw doel is.