Onlangs mocht in een workshop paardenspiegelen bijwonen. Als ruitercoach weet ik dat paarden reageren op ons energie, gevoelens en gedachten en weer was ik onder de indruk van de signalen die het paard me gaf. Ik ontdekte dat dit een mooie tool is om bij je eigen natuurlijke kern te komen en aansluit bij de steengoede fundering waar ik voor sta.

Een logisch gevolg was dan ook dat ik in gesprek ben gegaan met de workshopleider, Femmy van paardenspiegelen.com. Ons mooie, pure en waardevolle gesprek is te beluisteren via je favoriete podcastkanaal. Tevens staat hieronder een weergave van de hoogtepunten uit ons gesprek.

Soundcloud: https://soundcloud.com/user-437741361/paardenspiegelen-interview-met-femmy-van-paardenspiegelennl
Spotify: https://open.spotify.com/episode/3aolgK8A0dsydlDGXex7pJ?si=d43ff525840948df
ITunes: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/203-paardenspiegelen-interview-met-femmy-van-paardenspiegelen/id1498940070?i=1000590619981
Website: https://www.ondernemenmetflow.nl/gratis/podcast-2/

De meerwaarde van paardenspiegelen

Paarden zijn onze spiegel. We zijn tegenwoordig zo snel en gehaast waardoor we vergeten goed naar onszelf te kijken. Je paard is een mooi middel om bij jezelf te komen. Een paard heeft de gave om aan te geven wie je bent en waar je energie op dat moment heen mag gaan. Ze voelen precies aan hoe jij in elkaar steekt.

Ook tijdens het rijden is je paard constant met je bezig en laat je zien of je met jezelf, met je paard of met de waan van de dag bezig bent. Een paard is altijd in het NU en is niet bezig met wat gister is gebeurt of wat er morgen te wachten staan. En richt zich maar op één ding tegelijk, dat moet op dat moment goed voelen. Is dat niet het geval dan gaan ze ergens anders naar op zoek. Tijdens het rijden is dit niet anders. Ze willen zich veilig voelen bij en met ons. Is dat niet het geval omdat je bijvoorbeeld te veel aan je hoofd hebt dan gaat je paard juist andere dingen doen dan dat je graag wilt.

Waarom willen we tegenwoordig met zoveel dingen tegelijk bezig zijn? Waarom willen we het zo goed doen voor een ander? Wat vind je belangrijk aan jezelf? Een paard is niet bezig met hoe goed hij het doet. Het moet oké zijn en goed aanvoelen en is de hele dag non-verbaal met ons in gesprek waarbij alle zintuigen in werking worden gezet.

Wanneer we paarden naast elkaar zien die lelijk doen drukken wij er gelijk een stempel op. Is deze invulling juist? Met mensen is het net zo. Je hebt het gevoel dat er iets is maar je kunt de vinger er niet op leggen. Wanneer je er naar vraagt komt het standaard antwoord dat er niets is. Terwijl je onderbewuste wel degelijk aangeeft dat er iets aan de hand is. We gaan rationeel denken en belanden in ons hoofd. Een paard kent dit niet en geeft juist wel de signalen dat er iets niet in orde is.

Door te willen voldoen aan de verwachting van een ander verlies je jezelf. Terwijl een paard juist aangeeft dat je jezelf mag blijven.

Hoe makkelijk is het om je paard overal de schuld van te geven. Terwijl het een reflectie is van wie jij bent. Door de schuld aan het paard te geven loop je voor jezelf weg. Hoe meer jij bij je kern bent, hoe meer je de flow gaat ervaren en overwinningen behaalt. Het schouderklopje of knuffel dat je je paard geeft na een training mag je ook aan jezelf geven. Ook jij hebt veel invloed gehad op een goede training door echt in het moment te zijn.

Is paardenspiegelen voor ons als paardenmensen een toegevoegde waarde? Wij zijn dagelijks met onze paarden bezig?

Jouw paard voelt je beter aan dan jezelf. Je zit er dan wel op, maar waar ben je? Zit je wel in de juiste energie? Natuurlijk heeft het paard ook weleens een mindere dag. Ga je dan door omdat je zo graag wilt of luister je hiernaar en doe je het anders zodat je het voor jezelf en je paard goed kunt afsluiten. Hoe vaak doe je dat voor jezelf? Ga je altijd linksom omdat het zo hoort of ga je ook weleens rechtsaf?

Hoe mooi is het dat jij als paardenbezitter bevoorrecht bent en altijd een coach bij je hebt? Beantwoord jij ook datgene wat jou coach je laat zien?

Leer kijken en voelen zonder in te vullen. Wat doet je paard naar jou en je soortgenoten toe.  Welke energie frequentie straal je uit en wat geeft je paard aan om nog meer tot je eigen kern te komen.

Ik wil het hele gesprek luisteren

Soundcloud: https://soundcloud.com/user-437741361/paardenspiegelen-interview-met-femmy-van-paardenspiegelennl
Spotify: https://open.spotify.com/episode/3aolgK8A0dsydlDGXex7pJ?si=d43ff525840948df
ITunes: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/203-paardenspiegelen-interview-met-femmy-van-paardenspiegelen/id1498940070?i=1000590619981
Website: https://www.ondernemenmetflow.nl/gratis/podcast-2/

Beluister in de podcast ook voorbeelden van signalen die je paard geeft en wat dit kan betekenen. Meer informatie over Femmy en paardenspiegelen vind je op paardenspiegelen.com