Het lijkt je zo fijn om met je paard op het strand te galopperen Jullie schitteren tijdens een internationaal concours. Het is jouw ultieme droom die niet eens zo ver weg hoeft te zijn. Jij bent namelijk tot zo veel meer in staat dan dat je denkt.

Bij dromen horen doelen. Misschien heb je niets met het stellen van doelen. Paardrijden doe je vooral voor je plezier. Toch helpt het je om vooruitgang te boeken. Je blijft stappen zetten en geeft minder energie aan dingen die er niet toe doen. Je hebt na de training een voldaner gevoel omdat je focus weet te houden en je niet laat afleiden door mensen die aan de kant staan of je eigen negatieve gedachten. Jij hebt het heft in handen.

Je ontdekt de flow. Niet vanuit hard werken, maar omdat je erop vertrouwt en een sterk team wordt met je paard. Al snel ontdek je dat de doelen die je hebt op deze manier behaald worden. Doelen zijn op te delen in procesdoelen en resultaatdoelen en komen voort uit grote dromen die je hebt.

Hindernissen

De weg naar een doel kan hobbelig zijn, vergelijkbaar met een bospad. Je werkt met paarden, je hebt niet alles in de hand. Onderweg kom je hindernissen tegen. Je voelt weerstand, er komen beren op de weg.

Het is aan jou om op de juiste manier met deze hindernissen om te gaan. Dat is niet altijd even makkelijk maar juist door dicht bij jezelf te blijven ontdek je dat elke hindernis jou sterker en krachtiger maakt. Elke stap die je zet doet je groeien en brengt je dichter bij je droom. Als het niet linksom lukt, lukt het wel rechtsom. Waar een wil is, is een weg.

Uit je comfortzone

Stretch jezelf door groot te dromen en blijf hierin geloven. Daag jezelf uit om buiten je comfortzone te gaan. Er ontstaan nieuwe kansen en mogelijkheden die je eerder niet had gezien. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

Vanuit dromen stel je doelen. Je weet nog niet HOE je het gaat doen maar doordat je jezelf openstelt ervaar je dat je gaandeweg antwoorden en inzichten krijgt om jouw droom werkelijkheid te maken.

De eerste stap die je maakt is door de droom te formuleren en uit te spreken. Dit kan oncomfortabel voelen maar geeft houvast en overtuiging. Kom daarna in actie door proces- en resultaatdoelen te stellen. Maak het jezelf niet te moeilijk, blijf plezier houden en verkramp niet. Verkramping geeft weerstand. Je verstrakt en houdt de teugels gespannen. De kans is groot dat je fysieke of mentale klachten krijgt en geen plezier meer hebt. Juist wanneer jij je kunt ontspannen en de teugels laat vieren worden jullie meer een eenheid en worden doelen sneller gerealiseerd.

Procesdoelen

Het resultaatdoel hoeft niet in één keer gehaald te worden. Dat kan ook niet, dat is een te grote stap. Procesdoelen breken deze reis op. Hiermee breng je de ‘hoe’ in beeld, hoe ga je je doelen realiseren? Welke stappen ga je zetten en waardoor kom je in beweging.

Met beweging maak je het verschil, kom je in de flow en ga je genieten van de reis. Je houdt het overzichtelijk waardoor het resultaatdoel eerder wordt behaald dan wanneer je in één keer een te groot doel opstelt. Moet je nagaan hoe groot de stap die je hebt gezet na een jaar is als je elke dag een klein stapje zet.

Als je nog nooit op wedstrijd bent geweest dan schrijf je je niet gelijk in voor een (inter)nationaal concours. Dit is een te hoog gegrepen doel en zorgt er juist voor dat je stagneert. Je maakt het jezelf makkelijker door het in stukjes te hakken waardoor doelen sneller behaald worden.

Resultaatdoel

Resultaatdoelen zijn meer gericht op het eindstadium die bereikt worden door het stellen en bereiken van goede procesdoelen. De meeste ruiters zijn gefocust op het resultaat waardoor ze bijvoorbeeld tijdens trainingen beter presteren dan tijdens wedstrijden. Door die focus op het resultaat wordt er door de ruiter vergeten wat er tijdens wedstrijden gedaan moet worden.

Tips voor het bereiken van je droom:

  1. Heb een droom die echt van jou is
  2. Onderschat jezelf en je paard niet
  3. Wees specifiek
  4. Maak een stappenplan
  5. Praat erover
  6. Zoek begeleiding
  7. Heb een doel maar focus je op de weg ernaar toe
  8. Geef NOOIT op