Ik heb zo mijn vaste dagen in de week dat ik mijn paard rij. Daar kijk ik erg naar uit. Soms ben ik zo hyper dat ik de dag ervoor al begin met visualiseren. Dan zie ik al helemaal in gedachten hoe de training gaat en waar ik aan wil werken.

Het fijne is dat deze gedachten niet alleen gedachten blijven maar ook werkelijkheid worden. Ze dragen bij aan een fijne training waarbij ik mijn doelen haal. En dat is wat ik jou ook gun. Daarom neem ik je in dit artikel mee naar de kracht van onze gedachten.

Wat is visualiseren?

Visualiseren is een krachtige manier om je onderbewustzijn mee te laten werken om je doel te behalen en je dromen waar te maken. In gedachten zie je alsof het al zo is. Deze methode helpt je om jezelf te programmeren.

Een van mijn dromen is om te spreken op paarden evenementen waarbij ik mijn kennis kan delen. In gedachten zie ik me op dat podium staan waarbij ik spreek voor honderden mensen die aandachtig en stilzwijgend zitten te luisteren.

Op sportief gebied wil ik uitkomen tijdens het NK para dressuur. Ik weet dat ik dit niveau nog niet heb maar ik zie mezelf de proef al wel rijden met de ambiance die bij een kampioenschap hoort.

Door deze beelden in mijn gedachten te laten komen maak ik het werkelijkheid. Het draagt bij aan mijn eigen geloof en mijn gedachten worden mijn kracht.

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar mensen die topprestaties hebben geleverd op verschillende gebieden. Een belangrijke uitkomst was dat mensen die goed kunnen visualiseren ook maximaal presteren. Ze voelen en beleven het eindresultaat voordat ze fysiek in actie komen. Ze beginnen met het einde voor ogen. Visualiseren is niets anders dan verbeeldingskracht. Denken aan iets traint je brein om optimaal te presteren als het zover is.

Eerst geloven, dan zien

Grote kans dat deze uitspraak je bekend voor komt. Juist dit is het principe van visualisatie. Je stelt jezelf het eindresultaat voor van wat je wilt bereiken. Dit wil je voelen tot in je kleinste teen tot een levensechte situatie. Alsof het werkelijkheid is.

De herhaling van het beeld zorgt ervoor dat je onderbewustzijn het gaat zien als werkelijkheid. Je moet de droom kunnen ruiken, voelen en proeven om het helemaal echt te maken. Dat is niet altijd even makkelijk, daar heb je verbeeldingskracht voor nodig. Juist daarmee maak je je gedachtes zo helder en concreet mogelijk waardoor je bijna geen onderscheid kunt maken tussen je droom en realiteit. Dan doen je hersenen dat ook niet.

Ik kan niet visualiseren

Iedereen kan visualiseren. Als je het nu nog niet doet is het vrij makkelijk om te leren. Je kunt toch ook piekeren? Dan train je juist je negatieve gedachtes. Nu draai je hem om en train je de positieve gedachtes.

Verschillende mogelijkheden voor visualisatie

Visualiseren kan op verschillende manieren.

  • Tijdens een ochtendvisualisatie beeld jij je in hoe je dag gaat verlopen en welke resultaten je behaalt. Dit kan bijvoorbeeld ook de training zijn die je hebt. Je beeld je alvast in hoe deze er uit zien en waar je aan werkt. Samen met je paard of juist je eigen training.
  • Door je lange termijn doel te visualiseren  richt jij je op het waarmaken van je droom. Je aandacht richt je op het einddoel. Tijdens deze visualisatie richt je je op één doel tegelijk. Een krachtig hulpmiddel voor lange termijn doelen is het maken van een vision board. Dit is een collage van je doel of een beeldende weergave van de doelen die jij wilt bereiken. Door hier elke dag naar te kijken ga jij er in geloven dat het je werkelijkheid is en conditioneer jij je eigen bewustzijn. Jij bent de architect, regisseur, uitvoerder en speler van jouw mooie leven. Voor een groot deel kun jij bepalen hoe het er uit komt te zien. Het gaat niet altijd precies zoals jij wilt, heb daar vrede mee. Daar zal een reden voor zijn. Die op dat moment niet te bevatten is maar als je er op terugkijkt weet je wat het je heeft gebracht.

Visualiseren helpt alleen als je echt in je gedachten gelooft. Wanneer jij angst, onzekerheid, onrust en ongeloof ontdekt dan zend je juist een verkeerd signaal naar je onderbewuste en zul je krijgen wat je niet wilt maar wel om vraagt.

Houd het simpel

Is visualiseren nieuw voor je? Heb je het nog nooit gedaan? Maak het vooral niet te ingewikkeld. Laat je leiden door wat gaat gebeuren. Visualiseer vanuit je luie stoel of je bed. Met een paar minuten per dag verander jij je gedachten en je mindset. Zorg voor ontspanning. Alleen dan dring je door tot je onderbewuste.

Met alleen visualiseren kom je er niet

De eerste stap is gezet. Je ziet, hoort, ruikt en proeft je dromen. Daarmee ben je er nog niet. Stel concrete doelen en acties op om aan te werken. En merk dat jij deze doelen moeiteloos haalt en geniet van de reis naar dit doel doe.

Het eindresultaat is net als jouw gedachten onbegrensd. Durf je dromen daarom dagelijks te visualiseren en creëer zo je geluk.

Ik ben benieuwd, wat ga jij visualiseren? Laat het weten in een reactie.