Voorafgaand aan de training of wedstrijd maak ik gebruik van de unieke verbeeldingskracht die wij hebben. Ik tune in op wie ik wil zijn, hoe ik me wil voelen, hoe mijn paard loopt en welke oefeningen ik wil doen. Deze visualisatie draagt bij aan de doelen die ik wil behalen.

Wat is visualiseren

Waarschijnlijk herken je het wel en heb je het – bewust of onbewust – weleens gebruikt. Je bereidt een telefoongesprek voor en bedenkt de reacties die een ander kan zeggen, je denkt alvast aan de leuke buitenrit die je na een lange werkdag hebt of je ziet jezelf al rijden aan zee bij de ondergaande zon.

Visualiseren is één van de beste manieren om de verbinding tussen je gedachten en lichaam te verbeteren. Je speelt de prestatie al in je hoofd af. Het is een belangrijk hulpmiddel om die winnende dressuurproef, het geslaagde parcours of die heerlijke buitenrit voor te bereideen. Je hersenen maken geen verschil tussen wat je denkt en wat er in werkelijkheid gebeurt.

Overwin je angsten

Visualiseren kan op heel veel verschillende manieren positief bijdragen aan hoe je je mentaal voelt. Door te visualiseren wordt een gedachte vertaald naar een beeld. Hierdoor kunnen angsten overwonnen worden en rust gecreëerd worden.

Ben jij een doemdenker en sta je met knikkende knieën en een gespannen adem naast of op je paard? Positief visualiseren zorgt ervoor dat jij rustiger wordt en ontspanning ervaart. Jij bent je eigen obstakel, jij bent ook je eigen oplossing.

Zo gedetailleerd mogelijk

Bij een goede visualisatie worden al je zintuigen aan het werk gezet. Je voelt jezelf zitten op het paard, je hoort zijn ademhaling, je ruikt de omgeving waar je rijdt en hoort de toeschouwers. Je maakt de situatie zo gedetailleerd mogelijk.

Tijdens het visualiseren beleef je de situatie in je hoofd alsof die al geweest is. Onderzoeken geven aan dat wanneer je een actie visualiseert, je dezelfde hersengebieden stimuleert als wanneer de actie echt wordt uitgevoerd.

Door de proef of de buitenrit te visualiseren zal het makkelijker gaan. Er ontstaat een automatisch proces dat in actie komt tijdens het rijden. Tijdens de visualisatie worden er vanuit je hersenen prikkels gestuurd naar je spieren waardoor het echt beleefd wordt.

Trainen

Het mooie aan visualiseren is dat dit niet op het paard hoeft. Op elk moment van de dag kun jij deze mentale vaardigheid trainen. Door hier serieus aandacht aan te besteden verbeteren je prestaties te paard.

Omgaan met tegenslagen

Met visualiseren train je jezelf ook mentaal op eventuele kritische momenten of tegenslagen. Je zult ontdekken dat je er makkelijker mee omgaat als ze daadwerkelijk plaatsvinden.

Houd het simpel

Is visualiseren nieuw voor je? Heb je het nog nooit gedaan? Maak het vooral niet te ingewikkeld. Laat je leiden door wat gaat gebeuren. Visualiseer vanuit je luie stoel of je bed. Met een paar minuten per dag verander jij je gedachten en je mindset. Zorg voor ontspanning. Alleen dan dring je door tot je onderbewuste. Vanuit daar zet je stappen voorwaarts.

Zet stappen voorwaarts

De kracht van onze gedachten zijn leuk en je weet nu dat ze ook werken. Maar alleen hiermee ga jij je doelen nog niet bereiken. Daarvoor dien je ook actie te ondernemen. Zet stappen voorwaarts om de visualisatie ook werkelijkheid te maken. Jouw gedachten zijn onbegrensd, net als het eindresultaat. Durf al je dromen te visualiseren en overwin op de reis die je hebt te lopen de hindernissen.

Gebruik affirmaties

Versterk je visualisatie door affirmaties te gebruiken. Ook dit is een krachtig hulpmiddel om je onderbewuste te programmeren om doelen te bereiken. Door doelen helder te hebben en te visualiseren creëer je een werkelijke situatie. Affirmaties zijn positieve zinnen die geen ontkenning bevatten. Ze bezitten dus niet het woord ‘niet’. Gebruik altijd de tegenwoordige tijd, alsof het al zo is. Het is eigenlijk niets anders dan positief denken, alleen dan met krachtige zinnen.

De kracht van de herhaling

Net zoals met rijden wordt visualiseren ook steeds makkelijker door te herhalen. Een oefening krijg je niet perfect na één keer oefenen. Dat herhaal je om je paard steeds beter aan de hulpen te krijgen en de oefening te perfectioneren. Door visualiseren te herhalen zal het je elke keer beter af gaan. Het wordt steeds makkelijker om sneller in het goede gevoel te komen.

Visualiseer je beste training

Lezen is leuk, maar nu ga jij echt visualiseren.

Ga zitten in een rustige omgeving, sluit je ogen en leg de focus op een ademhaling die vanuit je onderbuik komt. Wanneer jij de rust ervaart roep je de beelden op van je eerstvolgende training. Zet al je zintuigen aan het werk en tune in op het gevoel dat je op dat moment wilt hebben. Maak het zo echt mogelijk en voel ook de euforie die in je lichaam komt. Hoe voel je je op dat moment. Ben je trots? Voel je een overwinning? Voel je geluk? Beleef dit gevoel zo intens mogelijk om dit op te kunnen roepen tijdens de eerstvolgende training.

Geniet van het moment en vertrouw en geloof in jezelf dat het ook daadwerkelijk gaat gebeuren.