Ben jij een van de vele miljoenen mensen die hooikoorts heeft? Word je gek van de klachten en belemmert het je in je dagelijks leven? Rij je minder omdat je er ziek van bent? Ga je niet meer lekker op buitenrit omdat je pollen wilt vermijden? Het hooikoorts seizoen is in volle gang en het blijkt zelfs dat de klachten dit jaar erger zijn door het natte voorjaar. Daar ben je dus mooi klaar mee.

Velen ontwikkelen het ook op latere leeftijd. Dat was bij mij ook het geval. De snotdoeken waren niet aan te slepen, vaak prikkelende ogen en veel jeuk. Mijn energie was op die momenten lang niet zo zoals het hoorde te zijn waardoor het me belemmerde in bijvoorbeeld mijn paardrijden. Dit was natuurlijk erg frustrerend. Dat het op latere leeftijd opspeelt is natuurlijk ook niet fijn. Maar toch ook wel logisch. We leven steeds ongezonder, ons darmflora is verstoord en ons stress- en immuunsysteem maakt overuren.

Het goede nieuws is dat je er vanaf kunt komen. Dat heb ik mogen ervaren. In deze blog geef ik hier tips voor.

Wat is hooikoorts

Hooikoorts is een allergie die leidt tot overgevoeligheid bij verschillende pollen. Mensen met hooikoorts hebben teveel histamine in hun lichaam. Histamine is een stof in je lichaam die zorg draagt voor je immuunsysteem. Deze stof die onder andere uit voeding komt is nodig voor bepaalde lichaamsprocessen zoals je ademhaling, bloedomloop, spijsvertering of je hartritme. Wanneer je lichaam iets als gevaarlijks beschouwt, zoals bijvoorbeeld een wespensteek, dan stuurt je lichaam histamine naar de plek met gevaarlijke stoffen of anti stoffen aan te maken.

Hij hooikoorts zit er te veel histamine in het lichaam. Het lichaam zie pollen, grassen, planten of bomen ook als gevaarlijk en reageert hierop. Een overdreven reactie dus.

Symptoombestrijding

Er worden jaarlijks veel neussprays gebruikt en medicijnen geslikt om de klachten enigszins te onderdrukken. Maar waarom zou je aan symptoombestrijding willen doen en gebruik maken van medicatie als er ook een gezondere oplossing is? Medicatie heeft vaak meer gevolgen dan dat je er baat bij hebt. Als het op korte termijn niet zo is is dat op lange termijn wel het geval.

Voeding als medicijn

Zoals ik al zei ben ik er vanaf gekomen. Door middel van voeding en het versterken van mijn immuunsysteem. De juiste voeding heeft veel positieve invloed op onze darmflora en stress- en immuunsysteem.

Leuk Anne-lys, maar hoe heb je dat dan gedaan? Kom maar op met die tips.

  • Vermijd geraffineerde suikers
  • Zorg voor voldoende beweging, minimaal 30 minuten per dag
  • Slaap minimaal 8 uren per nacht
  • Vermijd zuivelproducten (maak meer slijm aan)
  • Zorg voor voldoende ontspanning, stress is een grote trigger
  • Eet verse producten
  • Drink voldoende water (2 – 2,5 liter per dag)
  • Eet dagelijks 600 – 800 gram aan zongerijpte groente en fruit. Ik realiseer me dat dit best een uitdaging is omdat dit neerkomt op 10 porties. En waar haal je nog zongerijpte groente en fruit dat door de zon de juiste plantenstoffen, vitamines en mineralen heeft gekregen? In elk geval niet uit de supermarkt. Daarom eet ik dagelijks 30 soorten verschillende zongerijpte groente en fruit in een ander jasje. Om op deze manier het gat te overbruggen tussen wat ik eet en wat ik werkelijk hoor te eten.
  • Zorg voor de juiste omega. Omega werkt ontstekingsremmend. Ik eet elke dag een omega blend met de omega 3, 7 en 9 vetzuren + zink, vit D, lycopeen en luteïne.

Ik hoop zo dat deze klachten jou ook helpen om van je klachten af te komen waardoor de lente weer een favoriet seizoen wordt. Ook al zitten we nu midden in het seizoen, ga ervoor. Zodat jij volgende jaar de vruchten hiervan plukt.

Wil je advies met betrekking tot je gezondheid of weet je door de vele verschillende adviezen niet meer wat wijsheid is? Stuur me gerust een bericht, ik help je met liefde. Omdat jij het waard bent.