Wat zou ik mezelf hebben geadviseerd aan het begin van mijn onderneming? Waar was ik toen niet bewust van maar nu wel. Dat zijn er zoveel, maar één hiervan ga ik vandaag uitlichten. En dat is toch wel gezondheid. Dat ik hier nog meer aandacht aan mag besteden dan wat ik al deed. En dat betekent meer ontspannen, meer bewegen maar vooral mezelf met de juiste voeding voeden. Ik had het lange tijd onderschat.

Ja, ik was geregeld moe. Ja, ik had vage klachten. Ja, ik kon me niet altijd concentreren. Maar ik dacht dat het bij me hoorde. Het hoorde bij mijn handicap die ik heb. Gedeeltelijk zal dat waar zijn. Maar vanaf het moment dat ik me in gezondheid begon te verdiepen merkte ik hoeveel verschil dit maakte door hier serieus mee aan de slag te gaan. Ik heb, ondanks mijn handicap, veel energie en minder last van angsten en onzekerheden.

Ik merk dus een enorm verschil door alles wat ik heb gedaan en nu doe. Het heeft veel impact op de flow die ik ervaar waardoor ik effectiever kan ondernemen en ook mijn bedrijfsnaam eer aan doe door werkelijk te ondernemen met flow.

De drie elementen van ondernemen

Ondernemen heeft te maken met drie factoren:

  1. Energie
  2. Mindset
  3. Strategie

Ik zie dat veel ondernemers zich alleen richten op de praktische kant zoals marketing, sales en strategie. Daarna komt pas mindset en energie.

Helaas is dat een dure denkfout. Juist door te starten met je eigen energie zul je zien dat het ondernemen makkelijker gaat. Ik zeg dan ook niets voor niets: hoe kun je een ander helpen als je niet eens voor jezelf kunt zorgen?

Je brein

Als jij niet goed voor jezelf zorgt schiet je brein in de overlevingsmodes en houd je jezelf voor de gek. Je brein bestaat uit verschillende delen: het mensenbrein, het zoogdierenbrein en reptielenbrein.

Het mensenbrein is verantwoordelijk voor het bewust verwerken van informatie. Je gevoelens en emoties komen tot stand in het zoogdierenbrein en het reptielenbrein is verantwoordelijk voor onze primaire overlevingsdrang. Op het moment dat je niet goed voor jezelf zorgt wordt de reptielenbrein heel dominant en zorgt deze voor veel negatieve gedachten. Deze hebben weer invloed op je strategie en hoe je ergens tegen aan kijkt.

Je lichaam is een auto

Stel je voor dat je naast Tim Coronel komt te zitten op een verjaardag. Hij geeft aan dat hij in voorbereiding is voor een belangrijke wedstrijd die hij volgende week heeft en wil winnen.

Hij vertelt hoe goed hij zijn auto ‘verzorgd’ heeft. Hij heeft de velgen van de banden opgepoetst,  de banden heeft opgepompt, dat hij al op het circuit is geweest zodat hij de bochten kent en dat hij zijn auto heeft opgespoten.

Toevallig staat zijn auto vlakbij en je bent erg enthousiast als hij vraagt of je zijn auto wilt bekijken. Natuurlijk, daar ben je voor in.

De garagedeur wordt geopend en het valt je op hoe mooi de auto eruit ziet.

Maar als je verder loopt ontdek je dat de banden half leeg zijn.

Je ziet dat de auto niet recht uitgelijnd is

En als je in de auto zit valt het je op dat de benzine half vol is

Als dit echt bij Tim zou gebeuren denk je: wat is dit? Jij moet toch alles goed geregeld hebben om de beste te zijn. En natuurlijk doet hij dat, daar hoef je niet over in te zitten.

Hij zorgt dat de tank vol is, dat de banden hard zijn, dat de auto is uitgelijnd en dat de olie en koolvloeistof op peil zijn.

Maar wat zie ik veel ondernemers doen? Zij rijden wel met halflege banden, olie dat niet gevuld is of gieten de juiste benzine in hun lichaam.

Tim is afhankelijk van zijn auto, maar jij bent afhankelijk van je lichaam. Jouw lichaam is jouw auto. 

Dat wordt heel vaak onderschat. Er wordt heel veel aandacht gegeven aan de buitenkant, zoals je logo en website, en we willen alles weten over het circuit waar we gaan rijden – de werking van social media – maar de binnenkant wordt vergeten.

De verkeerde benzine

Een bedrijf opbouwen met verkeerde benzine, weinig slaap en geen ontspanning gaat niet. Ja, tot op zekere hoogte maar op een gegeven moment heb je het plafond bereikt.

Je fysieke energie is niet optimaal en door de slechte zelfzorg ga je negatief denken waardoor je niet vooruit komt. Met weinig energie gaat je brein de overhand nemen en dingen zeggen als ‘je bent niet goed genoeg’, ‘zie je wel dat het niet gaat lukken’,  ‘dat wordt toch nooit wat’ of ‘help, waar moet ik beginnen’.

Het gevolg? Je gaat niets doen. Je brein focust zich op wat nu is en ziet alleen maar beren op de weg.

Als jij niet goed in je vel zit straal je dit uit en zul je je doelgroep niet bereiken. Je doelgroep gaat aan op je enthousiasme en energie.

Als je eenmaal werkt aan je energie heeft dit een positieve invloed op je mindset. Als dit beter is heeft dit ook weer invloed op je strategie.

Zorg voor je energie

Veel ondernemers beginnen bij de strategie, maar begin eens bij je energie. Houd eens een paar dagen bij wat je eet, hoeveel je slaapt en wat je doet aan ontspanning.

Wat mij enorm helpt bij het hebben van de energie die ik heb, ondanks mijn handicap, is om mezelf dagelijks te voeden met heel veel groente en fruit zodat ik alle plantenstoffen binnenkrijg die mijn lichaam nodig heeft. Voorheen nam ik wel eens een vitaminepil maar ik heb ontdekt dat ik me hiermee maar richt op één onderdeel van de auto terwijl het zo belangrijk is om alle onderdelen in topconditie te hebben. Pure voeding, daar kan geen vitaminepil tegenop.

Ik ben benieuwd, hoe verzorg jij jezelf?