Je wordt blij van een energiekvol paard. Maar hoe bewust ben jij bezig met je eigen fysieke en mentale fitheid? Hoe kun je als team overwinningen behalen als dit voor jou dit niet optimaal is? Een sterke basis is nodig. Hoe zorg je hiervoor en hoe verhoog je je energieniveau?

Fysieke energie

Jij weet als geen ander dat de fysieke inspanning niet stopt na het rijden. Naast de verzorging, stallen uitmesten en training van je paard heb je je werk, sociale contacten en eventueel een gezin. Kortom, veel ballen om in de lucht te houden.

Door hard te werken kom je een eind. Echter, duurzame overwinningen bereik je hier niet mee. Veel ambitieuze ruiters hebben één ding gemeen; ze vergeten vaak goed voor zichtzelf te zorgen. Je paard is je alles, daar ga je dag en nacht voor door. Begrijpelijk. Maar toch heb jij de sleutel in handen voor succes, dat start namelijk bij jezelf.

Belangrijke energiebronnen

Energie hebben we nodig voor alle fysieke activiteiten die we doen. Van knipperen van onze ogen tot aan groeien. Eten, slapen en sporten zijn belangrijke bronnen voor energie. Tijdens de slaap gaat je lichaam in ruststand en wordt de energie aangevuld. Fysieke energie zorgt ook weer voor een energiekick.

Toch kunnen deze energiebronnen ook weer averechts werken. Te veel of verkeerde dingen eten zorgt juist voor vermoeidheid. Suffig en sloom word je van te veel slaap. Te hard sporten zorgt er juist voor dat je de volgende dag nauwelijks kunt bewegen. Andersom is ook het geval: slaap, eet of sport je te weinig dan heeft je lichaam ook minder brandstof om te doen wat je wilt dat het doet.

Eten, slapen en sporten zijn dus niet eens de meest efficiënte manieren om energie te ontwikkelen. Misschien ben je nog wel moe en functioneer je niet optimaal. Dat komt omdat je niet genoeg energie hebt voor de combinatie van lichaam en geest, oftewel je mentale en fysieke energie is niet in balans.

Mentale energie

Je bent op wedstrijd. Je komt met een tevreden gevoel de proef uit. Het ging zoveel beter dan de vorige keer en je bent blij. Totdat je de slechte waardering van de jury ziet. Je merkt ineens dat je geïrriteerd bent en lager in je energie zit. Je tevreden gevoel is gelijk verdwenen en je merkt dat je je prikkelbaar en energieloos voelt.

Of je gaat rijden en je merkt dat je ineens heel veel spanning hebt, terwijl je dat anders nooit hebt.  Herken je dit? Er gebeurt van alles in je mentale energie wat je niet kunt zien. Maar juist dit heeft veel impact op je overwinningen en of je lekker in je vel zit.

Onze mind is de hele dag alert, aan het waarnemen, beoordelen, analyseren, herinneren en denken. Dat kost een enorme hoeveelheid energie. Op momenten dat we moe zijn lukt het vaak niet om positief te denken, zijn we geïrriteerd of gefrustreerd. Dat gaat weer ten koste van het plezier dat we in bijvoorbeeld paardrijden hebt en de gedachten die we over onszelf en de omgeving hebben. Je kunt minder snel schakelen in situaties als het even anders gaat.

Je mind is DE startplek voor de energie die je hebt. Als deze opgeladen is is er minder ruis op de achtergrond voor het behalen van overwinningen.

Op momenten wanneer jij ontdekt dat je mentaal uitgeput bent dan is het belangrijk om meer naar je lichaam te luisteren. Je lichaam heeft alle antwoorden, terwijl je vaak in je hoofd blijven zitten. Dit wordt ook wel een goede mind-body connectie genoemd. Alle antwoorden zitten in jou. Het is belangrijk dat je hierop durft te vertrouwen. Dan kun je sneller schakelen en ben je in staat om de hoge hindernissen die je op weg naar je droom tegenkomt foutloos te springen zodat je sneller voorwaarts gaat.

Tips voor het vergroten van je mentale energie:

  • Begin je dag relax en zorg voor tijd voor jezelf
  • Beweeg mindfull door bijvoorbeeld yoga te doen
  • Bezoek de natuur
  • Doe dingen waar je blij van wordt en neem afscheid van dat wat energie kost
  • Wees bewust van je adem voor focus

 

Ik ben benieuwd, hoe ervaar jij je eigen energie? In het programma Pak je Eigen Podium wordt hier veel aandacht aan gegeven.