Het is maandagochtend. Tess is naar de peuterschool en ik ben alleen met Jorn thuis. Eerlijk gezegd ervaren we een rust en vinden we het eerlijk om niemand om ons heen te hebben.

Doordat we vorige week vakantie hadden was het alweer twee weken geleden dat dit moment er was. Jorn en Tess zitten in zo’n fase waarbij ze elkaar constant aan het opzoeken zijn. Speelt Jorn ergens mee dan wil Tess dat ineens ook. Beide zijn ze erg aanwezig, dingen worden van elkaar afgepakt waarna één van beide (of beide) het weer op een gekrijs zet.

Jorn is een echte ondernemer. We dachten al dat Tess dat was maar Jorn zichtbaar meer. Als ik even geen zicht op Jorn heb staat hij halverwege de trap.

Je begrijpt het misschien wel, ik vind het soms best pittig. Op sommige dagen ben ik blij dat het rond 18.00 uur is en ze op bed kunnen. Toch bracht het me vanmorgen weer op een heel mooi inzicht die ik graag met je wil delen.

Mijn sterke fundament

Ik besefte dat een sterke basis zo ontzettend belangrijk is. Een sterke fundering waar ik altijd op terug kan vallen. Want ik ben zoveel meer dan alleen maar moeder. Ik ben EN moeder, EN partner, EN vriendin, EN een succesvol paardrijdster, EN ik heb twee bedrijven, EN ik doe vrijwilligerswerk. En o ja, ik heb een handicap. Ik spreek genoeg mensen die naast hun gezin en werk er niets meer bij kunnen hebben. Die moeite hebben om het hoofd boven water te houden.

Een sterk fundament wordt in dat geval gemist. Een groot onderdeel van het sterke fundament is namelijk ENERGIE. Energie om alles te doen wat je wilt. Energie om balans te vinden in alle ondernemingen in je leven. Het moederschap is al een onderneming op zich. Maar ook dingen als paardrijden, een chronische ziekte, je huwelijk en hobby’s zijn ondernemingen.

Ik wil meer energie

Lijkt het je fijn om meer energie te hebben? Wil je ook in de avond meer energie hebben of lijkt het een ver van je bed show om elke dag energie te hebben?

Jouw lichaam is voor je aan het werk. En geeft je aan dat het meer nodig heeft van dat het krijgt. Het lichaam is net een auto. Die heeft benzine nodig, water en olie. Jaarlijks is een APK nodig en goede onderhoud en niet roekeloos rijden is nodig om je auto in takt te houden. De je dit niet, dan knipperen op een gegeven moment de rode lampjes op het dashboard.

De reden dat jij weinig energie hebt is een teken dat jij het lichaam niet geeft wat het nodig heeft. Eigenlijk vertelt het je heel veel, je moet er alleen naar leren en durven luisteren.

Voeding 

Ja, voeding speelt hier een grote rol in. In je benzine auto gooi je toch ook geen diesel? Doe dit ook niet in de lichaam. Je lichaam verdient het beste. Het werkt knetterhard voor je, dag in dag uit, dat verdient het beste.

In eet dagelijks een aanvulling van groente, fruit en bessen in compacte form. In een eerdere blog vertel ik hierover. Daarnaast eet ik zo weinig mogelijk geraffineerde suikers en vermijd ik vetten.

Rust

Jouw motor heeft rust nodig. Het kan niet altijd maar hard aan het werk zijn. Doe je dit toch dan gaat de motor op den duur protesteren.

Het is soms best uitdagend om met twee kleintjes voldoende rust en/of me-time te nemen. Ik ben altijd al een ochtendmens geweest en zorg dan ook dat ik ’s avonds op tijd naar bed ga. ‘S ochtends staat de wekker om 6 uur. In de tijd voordat de kinderen komen (meestal rond half 7 – 7 uur) zoek ik de stilte op, doe ik balans oefeningen, spreek ik de intentie van de dag uit en zeg ik JA tegen mezelf. Zo heb ik voordat de kinderen komen al tijd voor mezelf gehad en heb ik de touwtjes zelf in handen over het verloop van de dag. Ik laat me hierdoor niet beïnvloeden door externe factoren.

Vorige week, toen we vakantie hadden, heb ik twee dagen wat langer op bed gelegen. Want ja, we hadden vakantie. Lang was het niet, het ging om zo’n 20 minuten Toen had Tess ook de slaap uit. Op beide dagen had ik het gevoel de dag met 2-0 te beginnen.

In beweging

Beweging geeft energie. Dat is precies de reden dat ik dagelijks zorg voor mijn beweging. Lopend, paardrijden, fietsen, zwemmen of sporten. Ik zorg dat ik elke dag minimaal één activiteit doe. De basis conditie wordt verhoogd en het zorgt voor energie omdat alle spieren in beweging zijn. Ook zorgt beweging ervoor dat de niveaus van stresshormonen als adrenaline en cortisol verlaagd worden, waardoor je meer energie krijgt en beter slaapt.

Dus ook al zit je ’s avonds op de bank en heb je geen energie meer voor beweging. Ik raad je aan om toch iets te doen, je zult er juist energie van krijgen.

Water drinken

Ons lichaam bestaat voor zo’n 55 – 60% uit vocht. Water is dus super belangrijk voor ons. Als ons lichaam te weinig water heeft merk je dat al heel snel in een verlaagd energieniveau.

Koud (af)douchten

Naast dat het goed is voor je immuunsysteem is koud (af)douchen ook goed voor meer energie. Misschien zit je er niet echt op te springen maar toch doe je er verstandig aan om even diep adem te halen en eronder te stappen. Goed diep ademhalen helpt je lichaamstemperatuur op peil houden en verhoogt je zuurstofopname. Hierdoor stijgt je hartslag en gaat je bloed sneller stromen. Dit zijn de ingrediënten voor meer energie.

Conclusie

Energie is de basis voor succes. Zonder energie ga jij niet succesvol zijn. Het heeft invloed op alle facetten in het leven. Er zijn vele manieren om je energie te verhogen.

Ik ben benieuwd, geeft dit artikel jou bepaalde inzichten?