Websites die mobielvriendelijk zijn zijn belangrijk. Ik schreef er eerder al eens over in mijn blog ‘weet jij het belang van een mobielvriendelijke website wel?’. Toen was de nieuwste update van Google nog niet bekend. Inmiddels wel, Google hecht vanaf 21 april meer waarde aan websites die mobielvriendelijk zijn. Dit betekent dat je lijst met zoekresultaten op de mobiel anders kan zijn dan op je computer.

Waarom wijzigt Google dit?

Google wijzigt zijn algoritme  omdat het wil voldoen aan de verwachtingen van de bezoeker. De zoekopdrachten via mobiele apparaten kent een forse toename. En wanneer Google websites laat zien die niet geschikt zijn om te bekijken op de mobiel wordt de zoekmachine hier op afgerekend. Men verwacht namelijk ook op de mobiel relevante websites die goed werken. En deze verwachtingen worden dus nu waargemaakt, vanaf 21 april krijgen mobielvriendelijke websites voorrang in de zoekresultaten van mobiele apparaten.

Wat zijn de consequenties?

Nog lang niet alle websites zijn mobielvriendelijk. Zelfs grote bedrijven waarvan verwacht mag worden dat zij hun website goed voor elkaar hebben laten hier een steekje vallen. Een misser die grote gevolgen kan hebben. De website kan veel bezoekers mislopen omdat het niet meer wordt weergegeven tussen de zoekresultaten. Een bedrijf die nu bijvoorbeeld de eerste plaats inneemt op Google maar geen mobiele website heeft zal deze plaats kwijt raken.

Is je website al mobielvriendelijk?

Nu je dit leest vraag je je misschien wel af of je eigen website of die van iemand anders wel geschikt is voor weergave op de mobiel. Je kunt hier testen of je site mobielvriendelijk is of niet. Voer de URL van de pagina in en de website wordt getest.

Google kan twee redenen opgeven waarom de website niet geschikt is voor weergave op de mobiel:

  • Mobiele bruikbaarheid
  • Toegankelijkheid van content

Elke pagina van de website moet goed leesbaar zijn op de mobiele apparaten. Een bezoeker moet niet hoeven scrollen of inzoomen om de gehele tekst te kunnen lezen. De andere reden kan zijn dat Google Robots de pagina niet kan lezen zoals bezoekers deze ziet. Dit kan het geval zijn als er bepaalde bronnen voor Google zijn geblokkeerd.

Mobielvriendelijke test Herder Beeld en Tekst

De website Herder Beeld en Tekst is geschikt voor weergave op mobiele apparaten.

 

Nog geen mobielvriendelijke website?

Heb je nog geen mobielvriendelijke website? Dan is er werk aan de winkel. Ook al doe je het niet voor Google, doe het dan voor je doelgroep. Zij gebruiken hun mobiel steeds meer om je website te bekijken. Kijk maar eens naar je website statistieken. Je bezoekersaantallen afkomstig van mobiele kanalen zal een groei doorstaan.

Heb je vragen over mobiele websites of heb je hulp nodig bij de ontwikkeling van een nieuwe website? Ik help je graag om je onderneming op de juiste manier te laten zien. Neem contact met me op via info@herderbeeldentekst.nl.