Heb jij er weleens bij stil gestaan hoe belangrijk het is om een website te hebben die geschikt is voor weergave via de mobiel? Via dit artikel wil ik je hierop wijzen.

Waarom een mobielvriendelijke website?

Er is een grote kans dat jij in het bezit bent van een mobiele telefoon met internet. En dat je steeds vaker websites bezoekt via je telefoon. Dat is een algemene trend: wij maken steeds meer gebruik van internet via de smartphone en verwachten ook via dit medium hetzelfde te kunnen vinden als via de computer.  De verwachting voor 2015 is dat het gebruik van internet met mobiele apparaten groter zal zijn dan het gebruik van internet via de desktop en laptop. Ook zoekopdrachten zullen vaker met de mobiel worden gedaan.

Label websites die geschikt zijn voor weergave op de mobiel

Weergave Herder Beeld en Tekst in Google via de mobiel

De website van Herder Beeld en Tekst heeft de label ‘voor mobiel’.

Sinds het laatste kwartaal van 2014 hangt Google een label aan een mobielvriendelijke website. Dit label bestaat uit de woorden ‘voor mobiel’ en laat Google gebruikers zien dat deze website bekeken kan worden via de mobiel. Voorwaarde vanuit Google is dat de tekst van deze website goed leesbaar moet zijn zonder dat deze ingezoomd moet worden en dat er geen flash (bewegende beelden zoals effecten en spelletjes) wordt gebruikt. Zoals de afbeelding hiernaast laat zien is de website van Herder Beeld en Tekst mobielvriendelijk.

 Wanneer is een website mobielvriendelijk?

Een website is mobielvriendelijk als deze in zijn geheel weergegeven wordt op een smartphone zonder dat een lezer hiervoor naar links of naar rechts moet scrollen of de tekst moet inzoomen voordat deze leesbaar is. Bij het maken van een mobielvriendelijke website dien je met een aantal zaken rekening te houden:

  • Gebruik afbeeldingen die snel laden. 
  • Zorg dat je geen flash en geen technieken op je website gebruikt die niet geschikt zijn voor de mobiel.

Wanneer je dit toepast zijn twee partijen tevreden: je bezoeker en Google. Je voldoet aan de eisen en verwachtingen van de bezoeker.

Is jouw website wel mobielvriendelijk?

Heb jij zelf een website die mobielvriendelijk is? Test dit door je website via je smartphone te bezoeken of maak gebruik van de speciale website. Helaas zie ik te veel websites die geen goede weergave hebben op de mobiel en zo veel waarde verliezen in de zoekresultaten. Een gemiste kans voor de ondernemer waardoor veel bezoekers de website zullen vermijden. Ik kan je garanderen dat de websites die ik maak geschikt zijn voor het zoekgedrag via de mobiele telefoon.

Waar moet je rekening mee houden?

Website Herder Beeld en Tekst in Google

De website van Herder Beeld en Tekst wordt op deze manier weergegeven in Google via de desktop.

Zoals je waarschijnlijk wel ziet in de eerste afbeelding, staan er drie puntjes aan het einde van de Meta-omschrijving. Dit betekent dat mijn meta-omschrijving niet geheel wordt weergegeven zoals op een desktop wel het geval is. (zie afbeelding hiernaast) Wat hier de reden van is vertel ik je volgende week.

Speel in op de verwachtingen van de bezoekers

Zoals ik hierboven al aangaf is het een gemiste kans als je website nog niet mobielvriendelijk is. Dus heb je deze nog niet; ga er zo snel mogelijk mee bezig. Natuurlijk help ik je hiermee graag. Ken je mensen waarvan hun website nog niet geschikt is voor de mobiel, attendeer ze dan op dit bericht.