Zijn de pagina’s op jouw website wel met elkaar verweven door middel van interne links? Stuurt de ene pagina je naar de andere pagina? In dit artikel leg ik uit hoe je dit doet en waarom dit zo belangrijk is.

Wat zijn interne links?

Interne links zijn klikbare woorden op je website. Door hierop te klikken word je doorgestuurd naar een andere pagina met informatie over dat woord. Interne links zijn dus linkjes binnen je eigen website. Het bevordert de gebruiksvriendelijkheid en zoekmachinevriendelijkheid van de website.

Voorbeelden van interne links

Wanneer ik een website ontwikkel wil ik dat er zoveel mogelijk pagina’s met elkaar in verbinding staan. Op mijn eigen website staan blauwe woorden in de tekst. Door hierop te klikken ga je in dit geval naar de pagina ‘online marketing‘ of ‘onderhoud wordpress websites‘. Door met de muis op een klikbaar woord te staan komt de title attribute tevoorschijn. Dit is de naam die je geeft aan de bestemming pagina. Doordat het een zoekwoord bevat krijgt deze ook extra waarde van Google.

Interne links website

Voorbeelden van interne links op de website van Herder Beeld en Tekst

 

Spinnenweb

Door veel gebruik te maken van interne links ontstaat er een soort spinnenweb op je website. Hierdoor is het voor de zoekmachine en gebruikers makkelijk om de gehele website door te spitten. Je hebt namelijk verschillende paden voor ze uitgezet die gevolgd kunnen worden.

Gerelateerde artikelen

Zoals je misschien wel is opgevallen staat er op mijn website onder elk nieuwsbericht een lijst met gerelateerde artikelen. Het is een overzicht met de onderwerpen die mijn website te bieden heeft. Als voorbeeld neem ik het artikel dat ik onlangs heb geschreven: ‘onderhoudspakketten WordPress‘. Onderaan dit artikel staan een viertal artikelen die op mijn website te vinden zijn. Dit is ook een vorm van interne links. Door gerelateerde artikelen toe te voegen is de kans groter dat bezoekers langer op je website blijven doordat artikelen worden voorgeschoteld.

gerelateerde artikelen onder nieuwsbericht

 

Wat is de waarde van interne links?

Eerder gaf ik het al aan; het toepassen van interne links is goed voor de gebruiksvriendelijkheid van de website en Google hecht er een grote waarde aan. Interne links geven je website een websitestructuur waardoor het voor Google makkelijker is om de website te indexeren. Ook zorgen interne links voor beweging binnen de website. Bij het plaatsen van een interne link krijgt de bestemmingspagina een aanbeveling. Je voorkomt dus dat je website statisch wordt en geen aandacht meer van Google krijgt. Google geeft geen voorkeur aan statische websites en laat deze in waarde dalen.

Hoe voeg je interne links toe in WordPress?

Bij het maken van een nieuwe pagina of nieuw bericht in WordPress kun je gemakkelijke interne links toevoegen. Onderstaand scherm is het scherm waar je je tekst invoert. Het woord waar je een link achter wilt zetten selecteer je waarna je klikt op het teken ‘link invoegen/bewerken’.

Interne links in WordPress

Er verschijnt een pop-up in beeld. Zoek de bestemmingspagina op en klik op ‘link toevoegen’. Nu staat er een interne link achter het desbetreffende woord.

Interne links in WordPress

Backlinks

Een andere manier die Google erg waardeert zijn het hebben van Backlinks. Wat dit inhoudt en hoe zij je helpen om hoger te scoren in Google leg ik de volgende keer uit.

Gebruik jij wel interne links?

Nu ben ik wel benieuwd naar jouw gebruik van interne links? Ben je hier veelvuldig mee bezig of hecht je er niet zoveel waarde aan?