Regelmatig vertellen mede-ondernemers trots dat ze een nieuwe website hebben. Als websitemaker ben ik altijd benieuwd en breng dan ook snel een bezoekje. Meestal tref ik leuke websites aan van een leuke onderneming.

Ik bekijk de website altijd goed, misschien kan ik er nog wat van leren. Ik zoek gelijk naar de call-to-action, bekijk hoe de afbeeldingen worden gepresenteerd, zoek naar interne links  en ik ben altijd nieuwsgierig hoe de website op de mobiel wordt gepresenteerd. En dan….. tot mijn grote schrik is de website NIET mobielvriendelijk. Ik geloof mijn ogen niet, check nog een keer maar de resultaten blijven hetzelfde. NNNEEEE…. dat mag echt niet meer. Een website die anno 2015 wordt gemaakt MOET geschikt zijn voor weergave op de mobiel.

Maakt een mobielvriendelijke website dan echt zoveel uit?

JA! Een website die niet mobielvriendelijk is is een misser die grote gevolgen kan hebben. De website kan veel bezoekers mislopen omdat het niet meer wordt weergegeven in de zoekresultaten. Een bedrijf die bijvoorbeeld op de desktop de eerste plaats inneemt op Google maar geen mobiele website heeft zal deze plaats kwijt raken. In 2016 wordt een mobiele website nog belangrijker gevonden door Google dan het nu al is.

Doe je het niet voor Google, doe het dan voor je doelgroep. Zij gebruiken hun mobiel steeds meer om een website te bekijken. Kijk maar eens naar je website statistieken. Je bezoekersaantallen afkomstig van mobiele kanalen zal een groei doorstaan. De bekende nieuws website NU.nl geeft op 8 nov. jl. aan dat in oktober het  mobiele gebruik van NU.nl de statistieken van de gewone website evenaarde.

Denk eens aan je eigen internetgebruik. Je zoekt een bedrijf via je mobiele apparaat. De website waar je op terecht komt heeft een te klein lettertype en past zich niet aan aan je mobiele scherm. Je bent snel klaar met deze website en vertrekt. De gebruiksvriendelijkheid van de website is verre van goed.

Wanneer is een website geschikt voor een mobiel apparaat?

De website moet aan een aantal criteria doen wil deze door Google mobielvriendelijk worden genoemd.

  • Geen gebruik van software die niet gebruikelijk is op smartphones, zoals Flash.
  • De tekst is leesbaar zonder zoomen.
  • Linkjes staan ver genoeg uit elkaar dat hier met een vinger op geklikt kan worden
  • De content past in z’n geheel op het scherm, zodat de bezoeker niet horizontaal hoeft te scrollen.

Test jouw website

Er zijn verschillende mogelijkheden om te kijken of jouw website mobielvriendelijk is. Uiteraard kun je via je eigen mobiele kanaal bekijken hoe de website is. Maar er zijn meer mogelijkheden, vooral handig als de website nog niet online is of als je zelf niet beschikt over een mobiel apparaat met internet.

mobielvriendelijke website

herderbeeldentekst.nl in verschillende mobiele kanalen

Via de mobielvriendelijke test van Google test je of de website geschikt is. Je geeft je URL op, klikt op analyseren en Google geeft aan of de website mobielvriendelijke wordt bevonden.

Op de website van Studiopress kun je zien hoe je website er in verschillende maten uitziet.
Of nog handiger, sleep de zijkant van je internetbrowser naar links en kijk of de tekst mee gaat naarmate het scherm kleiner wordt.

Een nieuwe website ontwikkelen?

Er zijn helaas nog website programmeurs die een website opleveren die niet mobielvriendelijk is. Ga hier niet mee akkoord.
Laat een website maken die geschikt is voor zowel de desktop als de mobiele kanalen. Helaas zijn er ook nog genoeg grote bedrijven die een website hebben die niet voldoet aan de laatste wensen.

Ik zorg ervoor dat de websites die ik ontwerp geschikt zijn voor alle kanalen. Wil je ook zo’n website, neem dan contact met me op.

Ik ben wel benieuwd of jij tevreden bent over de mobiele weergave van je website. Laat je een reactie achter?