Met dit bericht wil ik je erop attenderen hoe belangrijk het is om afbeeldingen voor internet te optimaliseren.  Het optimaliseren van afbeeldingen voor zoekmachines kan je veel extra bezoekers opleveren omdat het je helpt bij de vindbaarheid in Google afbeeldingen. Soms zelfs in organische zoekresultaten. Hier worden namelijk ook afbeeldingen weergegeven als Google denkt dat je hiernaar op zoek bent. Het is een onderdeel van zoekmachine optimalisatie dat vaak niet toegepast wordt.Afbeeldingen optimaliseren voor Google

Een goede optimalisatie begint op je computer

Afbeelding van een camera die overgezet worden op de computer krijgen een automatische bestandsnaam toegewezen, bijvoorbeeld ‘IMG00245’. Deze naam zegt niets over de inhoud van de afbeelding. Jij weet waar deze afbeelding over gaat maar Google niet. Vandaar dat je deze bestandsnaam moet wijzigen. Bij voorkeur een bestandsnaam waarbij één zoekwoord staat vermeld aan het begin van de zin. Google waardeert datgene wat hij het eerst tegenkomt het hoogst.  Bestaat je bestandsnaam uit meerdere woorden, gebruik dan een liggend streepje (-) tussen de verschillende woorden. Maar geen gebruik van leestekens, houd het simpel voor de Google robots.

Mocht je afbeeldingen gebruiken van derden, sla deze dan altijd eerst op op je eigen computer. Op deze manier kun je de bestandsnaam wijzigen. Zo voorkom je dat de bestandsnaam bestaat uit voor jou onlogische woorden.

ALT-tekst

Afbeeldingen optimaliseren in WordPress

Afbeelding met een juiste Titel en ingevulde ALT-tekst en Beschrijving.

Zodra de afbeelding is geplaatst in de mediabibliotheek van de website is het belangrijk om ook de gegevens waar om gevraagd wordt in te vullen. Een hiervan is de ALT-tekst, wat staat voor Alternatieve Tekst.  Deze tekst moet voor zowel de bezoeker aan je website als voor zoekmachines duidelijkheid geven over de inhoud van de afbeelding. Deze tekst wordt weergegeven als personen de afbeelding niet kunnen zien. Zo weet men aan de hand van de tekst wat voor afbeelding er zou moeten staan.  Ook hier geldt, zet het zoekwoord aan het begin van de zin, dit waardeert Google.

Beschrijving

Als jij de website maakt in een CMS waar je ook de description van een afbeelding in kunt vullen doe dit dan. Varieer de ALT-tekst en beschrijving zodat je gebruik maakt van meerdere woorden waarop je gevonden wilt worden door Google.

Conclusie

In de meeste gevallen worden afbeeldingen van de harde schijf geüpload zonder energie te steken in het optimaliseren van de bestandsnaam, zonde! Pas dit echt toe, wanneer je concurrenten dit nog niet doen dan heb jij echt een streepje voor op hen.

Ik ben wel benieuwd naar jouw werkwijze. Optimaliseer jij je afbeelding voor gebruik op internet?