Een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden. Het is een cliché maar wel één die niet onderschat mag worden. Goede tekst trekt bezoekers naar een website. Maar content is meer dan alleen tekst. Zorg voor afbeeldingen, dit trekt mensen. Mensen houden er niet van om alleen maar teksten te lezen. Een goede foto geeft in één blik de juiste emotie, het doel en de inhoud van de tekst weer.
Voordat je afbeeldingen op de website plaatst denk je na over het doel van de foto en wat voor foto bij het onderwerp past. Je kunt foto’s van het internet halen of zelf foto’s (laten) maken.
Afbeeldingen van het internet halen
Via Google kun je gemakkelijk naar foto’s zoeken. Typ een zoekopdracht in, ga naar Google Images en er komen talloze foto’s tevoorschijn die je wel zou kunnen gebruiken. Helaas zit op bijna alle foto’s auteursrecht en heb je toestemming nodig om deze te gebruiken. Gebruik je ze wel, dan loop je de kans op een hoge boete.
Voorval in de praktijk
Ik maak regelmatig foto’s, zowel voor bedrijven als voor particulieren. Vorig jaar heb ik foto’s gemaakt tijdens het sinterklaasfeest op basisschool Votum Nostrum in Wijnjewoude. Gister kwam ik er via-via achter dat één van mijn gemaakte foto’s gebruikt was door internethumor. Deze was in 5 uur tijd ruim 500x gedeeld op Facebook en gaat rond via de WhatsApp. Ik heb de gegevens van de aanstichter kunnen achterhalen en contact met hem gezocht. Hier zijn de laatste woorden nog niet over gezegd, ik sta in mijn recht om een schadevergoeding te eisen. Er zit namelijk auteursrecht en portretrecht op deze foto. Niemand mag zomaar een foto van internet halen, ook al staat er niets over op mijn website. Als ik wil kan ik hier een juridische procedure van maken.
Zo blijkt maar weer hoe snel het kan gaan met foto’s en afbeeldingen. Haal je toch afbeeldingen van internet, gebruik dan de websites die ik eerder in dit artikel gaf.
Stockfoto’s
Als je zelf geen foto’s wilt (laten) maken dan kun je kiezen voor stockfoto’s. Dit zijn foto’s die worden aangeboden door fotografen en waar je gratis gebruik van mag maken. Op websites zoals Pixabay en Free Images kun je afbeeldingen gratis downloaden. Er is vaak geen grote keuze maar als je geluk hebt vind je wat je zoekt. Websites waar je meer keuze hebt maar wel moet betalen voor stockfoto’s zijn bijvoorbeeld Shutterstock of 123rf.
Zelf foto’s (laten) maken
Een afbeelding van internet halen is makkelijk en het kost je weinig tijd. Maar je hebt geen onderscheidende foto’s en je vindt niet altijd wat je zoekt. Als je zelf foto’s maakt of foto’s laat maken weet je zeker dat je afbeeldingen hebt die niet door anderen worden gebruikt. Foto’s zorgen voor de uitstraling van de website. Zorg voor een scherpe foto met de juiste resolutie. Denk bij het maken aan de compositie, uitsnede, belichting en scherpte-diepte van de foto. Aangezien je maar twee seconde hebt om je bezoeker te overtuigen van je website is dit erg belangrijk. Bij succesvolle fotografie op je website gelden wel een aantal regels.
Foto’s van kleine kinderen zijn het effectiefst
Hoe jonger het kind op de foto, hoe effectiever te zijn. Bezoekers worden hier naar toe getrokken
Ogen kijken naar ogen
Onderzoek laat zien dat onze ogen getrokken worden door andere ogen. Laat een persoon op de website dan ook ergens naartoe kijken waar je de lezer ook graag wilt hebben. De bezoeker wordt zo naar de tekst getrokken.
.
Ogen van de baby nemen de ogen van de kijker mee.
Regel van derden
Zet het object waar het om gaat niet in het midden van de foto. Zo wordt het beeld sterker en dynamischer. Verschuif het beeld naar een derde van de foto, je hebt zo ook ruimte voor andere objecten.
Laat mensen in de website kijken
Mensen die in de website kijken zijn krachtiger dan mensen die naar buiten kijken.
Maak foto’s uit een andere hoek
Maak foto’s eens vanuit een andere hoek. Hierdoor verleg je de focus en wordt de foto interessanter. Vooral bij productfotografie werkt dit goed.
Laat de kleur van je huisstijl terugkomen in de foto
Door de kleuren van de huisstijl over te nemen in de afbeelding is het duidelijk dat de foto bij het bedrijf hoort. Zo ontstaat er duidelijke fotografie
Focus door scherpte diepte
Bij een Afbeelding met een scherptediepte focus komt het scherpe object los van de wazige achtergrond. Dit zorgt voor rust en de mogelijkheid om tekst op de achtergrond te zetten zonder dat deze onleesbaar wordt. De focus hoeft niet altijd op de afbeelding te zijn gericht. Soms ondersteunt het de tekstuele boodschap.
Ik kan je helpen
Heb je door het lezen van deze tekst besloten om nieuwe foto’s te laten maken? Dan kan ik je helpen. Ik verzorg bedrijfsfotografie en help je graag om de foto’s te maken die bij jouw website passen. Je weet me te vinden: info@herderbeeldentekst.nl of vul het contactformulier in.