2020 nadert zijn einde. Tijd om eens terug te kijken en te reflecteren op dit mooie jaar. Maar ook tijd om doelen te stellen voor het nieuwe jaar.

De geboorte van Jorn

Het hoogtepunt van dit jaar was de geboorte van Jorn. Op 29 juli werden Hilbrand en ik voor de tweede keer ouders en werd Tess grote zus. Een bijzonder moment. De komst van Jorn heeft mij completer gemaakt. Een nieuw wonder wat bij ons mag blijven. Hij geeft zich over en vertrouwt volledig op ons. Ik vind dit zo bijzonder.

Tess wist bij haar geboorte al veel bij me los te maken. Maar Jorn maakt het puzzelstukje nog completer. Hij duwde me terug naar de natuur. Het is mooi om te zien dat zo’n gebeurtenis in je leven je andere inzichten brengt.

Ik geniet van mijn gezin en had vroeger nooit durven dromen dat ik dit mocht meemaken. En toch is dit gekomen, omdat ik in mezelf geloof.

De natuur had ons in de macht

2020 gaan we nooit weer vergeten. En dan bedoel ik niet alleen omdat Jorn is geboren maar ook omdat we met zijn allen zijn geconfronteerd met iets wat ons in de hand heeft. Aan het begin van dit jaar bleek alles nog normaal te gaan. In maart zaten we ineens in een lockdown. Een vreemde gewaarwording. We werden teruggefloten uit onze vrijheid. Dingen die zo normaal leken waren dat ineens niet meer. Maar ook dat was goed. De natuur doet zijn werk en heeft het voor het zeggen.

Tijdens deze lockdown was ik zwanger. Ik moest het al rustig aan doen en vond het wel prima. Het hele jaar stond in het teken van het virus wat ons trof en nog steeds treft. Natuurlijk mis ik de gezelligheidsmomenten met elkaar en sta ik heel graag weer op het podium. Maar het is zoals het is en dit levert ook weer mooie momenten op. Niet alles is zo vanzelfsprekend dan dat het lijkt. We worden geconfronteerd met wat we hebben, en dat is prima.

Qua werk heb ik er niet veel ‘last’ van gehad. Mijn power retreat wat gepland stond voor april ging niet door. Natuurlijk baalde ik, maar het was oké. Nu gaat deze in 2021 plaatsvinden, een jaar later. Hierdoor wordt het alleen maar mooier en krachtiger. Ik ben weer een jaar gegroeid en niet meer zwanger.

Tijdens de lockdown heb ik een online programma ontwikkeld over authentiek zichtbaar zijn en eerlijk gezegd duwde het me letterlijk in de rust die ik nodig had voor het nieuwe leven wat er aan zat te komen. Ik had een paar mooie workshops op de planning staan. In plaats van offline heb ik deze online gegeven. Een paar opdrachten gingen op dat moment niet door maar zijn later in het jaar weer opgepakt. Dus al met al heb ik niets te klagen gehad.

Mijn ontwikkeling

Ik ben gegroeid, ik heb me meer en meer ontwikkeld. Zoals je misschien wel weet ben ik halverwege vorig jaar ingestroomd in de F*cking Fantastic Woman groep van Margriet Spijksma. In dat jaar heeft het me al veel gegeven. Afgelopen jaar ging deze ontwikkeling verder. Echt, ik ben bij mezelf gekomen. Deze investering in mezelf is zoveel meer waard geweest dan ik ooit had gedacht.

Ik was altijd al actief op social media. Mijn voorkeur ging naar Facebook. Maar het afgelopen jaar ben ik ook meer gegroeid op Instagram. Als je me hier volgt zal het je opmerken dat ik me kwetsbaarder opstel waardoor ik ook mooie gesprekken met andere gebruikers heb. Ik zou het trouwens super leuk vinden als je me hier volgt en we hier leuke gesprekken gaan hebben.

Facebookgroep

Sinds twee jaar had ik een besloten Facebookgroep. Misschien was je hier bekend mee, misschien niet. Het was een mooie groep maar steeds meer merkte ik dat ik hier niet mijn energie kwijt kon, Ik twijfelde al een tijd om deze te sluiten en in het begin van deze maand heb ik dit echt gedaan. Ook al speelde het al een tijdje, de definitieve keuze was toch lastiger dan ik had gedacht. Er was inmiddels een warme ploeg ontstaan waar ik veel mee had gedeeld. Maar het was tijd voor een nieuwe stap. Deze keuze is weer een stap richting mijn grote doel. Het bereiken van doelen betekent afscheid nemen van dingen die niet meer volledig kloppen.

Tweede onderneming

Voeding vind ik belangrijk en naar mijn idee is dit ook het begin van je eigen succes. Je bent wat je eet. Vanaf 2018 neem ik dagelijks groente en fruit in een ander jasje. Omdat ik hier zo tevreden over ben ben ik eind vorig jaar partner geworden. Om mijn verhalen door te kunnen vertellen.  In oktober kreeg ik de kans om mee te doen in een ondernemersgroep om op deze manier een passief inkomen op te bouwen. Deze kans heb ik gepakt. Ik geloof in het concept en het past heel goed binnen mijn missie. Hiermee zorg ik voor een tweede verdienmodel en een bredere financiële basis. Het maakt mijn onderneming nog sterker.

Op het podium

Ik wil het podium op. Dat gevoel kreeg ik halverwege het jaar steeds sterker. Ik wil mijn verhaal delen, ik wil zoveel mogelijk mensen inspireren om voor het hoogst haalbare te gaan.

Ik werd gevraagd om te spreken bij de familiedag van de ataxie vereniging. Dit is de vereniging van de handicap die ik ook heb. Normaal gesproken is dit op één dag maar gezien de groepsgrootte was dit in twee dagen verspreid. Het ene weekend in het dolfinarium en het andere weekend in de Beekse Bergen. Ik heb genoten. Het dolfinarium hebben we met het hele gezin bezocht. Omdat de Beekse Bergen vanuit Friesland nog wel een einde rijden is zijn Hilbrand en ik met zijn tweeën geweest.

Ik voelde me goed op het podium, alsof ik daar hoor. Ik genoot, ik kon inspireren en motiveren. Toen wist ik zeker dat het podium mijn ding is. Vroeger wilde ik al graag toneelspelen. Ik heb het nooit gedaan maar het leek me altijd leuk om eens mee te spelen in een toneelproductie. En nog steeds wil ik het podium op. Eigenlijk weet je vroeger wel wat je later wilt doen.

Om van te leren

Niet alles ging zoals ik had gehoopt. Maar dit zijn leermomenten geweest. In november besloot ik volle mep te gaan adverteren op Facebook. Helaas liep dit niet zoals verwacht. Ik zat een beetje tussen de black-friday deal en de dure december maand in. Daarom heb ik besloten om dit even te pauzeren om volgend jaar hiermee verder te gaan.

De plannen met mijn online programma Authentiek Zichtbaar waren groter dan wat er uiteindelijk van gekomen is. Het programma staat maar ik heb dit te weinig onder de aandacht gebracht. Iets wat ik alleen mezelf kan verwijten. Ik was hier verantwoordelijk voor en heb deze verantwoordelijkheid niet waar kunnen maken. Een les voor het nieuwe jaar.

Er is veel gebeurd dit jaar. Zowel privé als zakelijk. Voor mij zijn dit trouwens ondernemingen die bij elkaar horen. Gaat het privé minder dan heeft dit ook zakelijke invloed. Ik ben tevreden. Het jaar stond vooral in het teken van een nieuw wonder wat ons leven rijker heeft gemaakt.

Topsporters

Ik laat me inspireren door topsporters. Dit heb ik het afgelopen jaar duidelijker naar voren gebracht. Ik heb ook mooie interviews mogen hebben met o.a. Noekie Klein (olympisch goud waterpolo), Carien Cleibeuker (olympisch brons schaatsen) en Geert Kuiper (trainer van meerdere olympische kampioenen) Ik ben er trots op. Deze gesprekken zijn o.a. te beluisteren via mijn flow podcast. In het nieuwe jaar wil ik meer van zulke mooie interviews houden.

De weg voor 2021

Het nieuwe jaar staat voor ons te trappelen. En wat voor een jaar. Ik kijk uit naar de mooie dingen die op mijn pad komen. Ik ga voor goud. In april heb ik mijn power retreat op Ameland. Ik kijk er enorm naar uit en heb nog plek voor 5 ondernemers. Als je dit jaar besluit mee te gaan is er nog een mooie vroegboek korting.

Ik wil het podium op. Qua evenementen zijn we afhankelijk van de maatregelen die er zijn maar dit is waar ik volop van geniet. Ik wil mijn verhaal vertellen. En ik weet dat er mooie dingen staan te wachten. Als het kan heb ik voor volgend jaar iets heel moois wat ik ga uitvoeren. Uiteraard laat ik me niet weerhouden door externe factoren maar dit is wel iets wat mogelijk moet zijn.

Steeds weer kom ik erachter dat de computer niet aan mij besteed is. Ik ben een natuur mens. De natuur weet ons zoveel antwoorden te geven. In de natuur zit beweging en beweging geven antwoorden. Het afgelopen jaar heb ik meerdere online coachings gesprekken mogen voeren. Het ging prima maar ik weet dat wanneer we in de natuur zijn er nog meer uitgehaald kan worden. Vandaar dat mijn coachgesprekken in de natuur gaan plaatsvinden. We gaan in beweging.

Mijn boodschap voor jou

Natuurlijk eindig ik dit blog met een mooie boodschap voor jou. Een boodschap die jou helpt om in het nieuwe jaar voor goud te zijn.

  • Doe meer van wat je leuk vindt
  • Bepaal zelf de regie van je leven. Kies wie je wilt zijn en hoe je je wilt voelen
  • Stop met wat je niet meer leuk vindt
  • Wees dagelijks dankbaar van wat er wel is in plaats van te kijken naar wat er niet is
  • Geef NOOIT op. Elke nee die je krijgt is een stap naar een mooiere ja.
  • Daag jezelf dagelijks uit om elke training beter te worden
  • Stel duidelijke doelen en intenties. Hoe duidelijker je bent, hoe meer je hiervan krijgt
  • Houd vast aan dat wat je wilt bereiken. Het gaat je lukken,
  • Zorg voor balans in je leven
  • Ga voor een plezierige en enerverende reis naar goud.

Ik eind met mijn blog met mijn levensmoto:

‘Als het niet linksom lukt, lukt het wel rechtsom’, aangevuld met ‘waar een wil is, is een weg’.