De belangrijkste oorzaak van stress bij je paard is stress bij de ruiter. Onder ruiters komt veel stress voor en je paard reageert hierop. Stress is overdraagbaar. Paarden en ruiters komen daarom al snel in een vicieuze cirkel. In dit artikel tips om stress tegen te gaan.

Jouw emoties

Je werkt met levende dieren, dat kan veel stress met zich meebrengen. Vragen als ‘doe ik het wel goed’, ‘geef ik mijn paard wel voldoende eten’, ‘wat zal die wel niet denken van mijn rijden’ kunnen je onzeker en angstig maken. Of de negatieve sfeer om je heen neem je mee waardoor je niet lekker jezelf kunt blijven, het moment dat je op wedstrijd zal en er van alles tegenzit waardoor je te laat bent of je hebt juist je eerste wedstrijd en je bent op van de zenuwen. Voorbeelden die zorgen voor onrust, onbalans, vermoeidheid of spanning.

Je paard is zeer gevoelig en reageert op jouw emoties, gedrag, angst en stress. Dat maakt paardrijden ook zo mooi. Het is DE sport waarin we telkens uitgedaagd worden om aan onszelf te werken.

Overbelasting van ons zenuwstelstel

Stress zorgt ervoor dat je sneller onredelijk reageert. De laatste jaren is stress sowieso toegenomen. We leven in een 24 uurs economie, veel zittend werk, we hebben constant de druk van social media en er wordt veel van ons verwacht of we leggen ons die druk zelf op. Geen wonder dat de burn-out cijfers oplopen. Een logisch gevolg van het steeds overbelasten van je zenuwstelsel. Zeker als je dingen doet of moet doen die je liever niet doet. Je raakt steeds meer de controle kwijt en dat kan heel angstig zijn.

Hierboven geef ik voorbeelden van stressvolle situaties die te maken hebben met de paardensport Maar denk je dat je een stressvolle werkdag kunt afsluiten als je ’s avonds bij je paard bent? Je draagt het met je mee, diep in je zit het geworteld. Je zendt een bepaalde frequentie uit waar je viervoeter op reageert.

Zodra je stress ervaart versnelt je ademhaling, wordt deze oppervlakkiger, hoger naar je borst toe en trekken je spieren zich samen. Hierdoor adem je minder lucht in waardoor je vaker moet ademen om je lichaam de juiste hoeveelheid zuurstof te geven. Deze reacties zijn helemaal logisch en grote kans dat je ze weleens hebt ervaren bij een ongemakkelijke of angstige situatie. Deze fysieke reacties noemen we somatische stress. Terwijl cognitieve stress zich voornamelijk in het hoofd afspeelt. Je maakt je zorgen, er zijn twijfels en je bent onzeker.

Je hormonen

Bij het ervaren van stress maakt je lichaam twee hormonen aan: adrenaline (geeft energie, verhoogt de reactiesnelheid en verbetert het concentratievermogen) en cortisol (zorgt ervoor dat je in acute stresssituaties alert en gefocust reageert door in de vlucht- of vechtmodes te komen.) Ons lichaam is aan het overleven en maakt geen onderscheid tussen wat nu echt levensbedreigend is of niet. Het reageert in elke situatie gelijk. Het moment dat alles tegenzit op een wedstrijd is niet het einde van de wereld, maar voelt op dat moment wel zo. Het lichaam reageert hier zo op omdat het je ego probeert te beschermen. Een bedreiging van je ego kan op dat moment net zo gevaarlijk zijn dan wanneer je van je paard valt en je been breekt.

Negatieve gedachten

De doorbloeding naar je hoofd is minder bij stress waardoor je meer negatieve gedachten ervaart. De manier waarop je leeft en rijdt kan dit aardig beperken.

Ademhaling

Gelukkig is het omgaan met stress te trainen. Je ademhaling is hierbij erg belangrijk. Leg de focus op een diepe ademhaling. Span je middenrif met tussenpozen aan. In plaats van naar je borstkast te ademen adem je rechtstreeks naar je buik waardoor deze moet uitzetten tijdens het inademen. Houd je adem een tijdje vast voordat je weer uitademt. Het liefst duurt de uitademing twee keer zo lang als de inademing. Op deze manier geef je een tegenactie op de ‘vlucht of vecht’ reactie van je lichaam en dwing je om te ontspannen.

Deze training kun je overal toepassen, zowel op het paard maar ook tijdens een stressvolle situatie op je werk, thuis of onderweg.

 

Tips voor een stressvolle situatie:

  • Welke signalen geeft je lichaam en hoe voelt deze?
  • Gebruik een sleutelwoord om een teveel aan spanning in je spieren los te laten.
  • Luister naar je favoriete muziek.
  • Zing waardoor je andere gedachten krijgt
  • Blokkeer negatieve gedachten door positieve.
  • Focus op je ademhaling