Ik weet niet meer hoe ik met Canva in aanraking ben gekomen. Maar sinds dat ik het ken is het één van mijn favoriete online programma’s. Het staat bijna standaard open als ik aan het werk ben, en vooral als ik sociale media berichten maak of berichten op websites publiceer. Tijdens mijn workshops laat ik deelnemers kennis met dit programma maken. Ik merk dat ze enthousiast zijn. Eigenlijk kan ik er wel een gehele workshop over geven.
En omdat ik het zo’n fijn programma vind wil ik dat jij er ook bekend mee bent. Het is zo’n fijn hulpmiddel om de mooiste afbeeldingen voor bij je berichten op Facebook, Instagram, Linkedin of andere sociale media kanalen te plaatsen. Of afbeeldingen voor in je nieuwsbrief of op je website. Maar je kunt er ook de mooiste flyers, posters, kaarten of brochures mee maken.
Genoeg gekletst, over tot het programma zelf.
Starten met Canva
Canva is te openen via www.canva.com. Als je nog geen account hebt kun je die aanmaken. Je vult een mailadres en wachtwoord in. Je kunt je ook registeren via je Facebookpagina, je Google account of via de mail. De volgende keer hoef je je niet meer te registreren maar vul je rechtsboven je mailadres en wachtwoord in om in te loggen.
Het dashboard
Nadat je hebt ingelogd kom je terecht op een overzichtspagina. Als je al eens ontwerpen met Canva hebt gemaakt worden die hier getoond. Het is als ware de verzamelbibliotheek van je ontwerpen. Aan de linkerkant is een menu. Over de functionaliteiten in dit menu kom ik later terug.
Het fijne van Canva is dat ze al een aantal ontwerpen hebben die je kunt gebruiken. Standaard geeft Canva een stuk of 10 ontwerpen weer met daarachter een een grote + met meer. Door hier op te klikken worden alle ontwerpen zichtbaar.
Wil je een poster ontwerpen? Ga met je muist naar het ontwerp poster. Het formaat wat Canva hanteert komt erbij te staan. Is dit wat je zoekt? Klik er dan op. Staat er geen geschikt ontwerp voor je bij dan gebruik je aangepaste afmetingen. Het programma vraagt om de breedte en hoogte die je wilt gebruiken. Dit kun je aangeven in px, mm en in.
Het dashboard van Canva
Zodra je het ontwerp hebt aangegeven opent zich een nieuw tabblad in je internetbrowser. Je ziet een wit vlak, dat is je ontwerp. Starten maar!
Het menu zit links van de pagina. Met behulp van het menu kun je elementen toevoegen, teksten invoegen en je eigen foto’s gebruiken. Het menu in vogelvlucht.
Zoeken: Canva heeft miljoenen foto’s, afbeeldingen en illustraties in zijn bestand. Zoek je naar een bepaald iets, bijvoorbeeld het icoon van Facebook, typ het hier in en het programma zoekt het voor je op.
Lay-outs: hier worden lay-outs getoond die je mag gebruiken voor je ontwerpen. In het voorbeeld hierboven heb ik gekozen voor een ontwerp met eigen afmetingen. Als lay-out kan ik kiezen uit verschillende collage vormen. Kies je voor een ontwerp van Canva dan vind je hier de mooiste lay-outs. Deze lay-outs kun je aanpassen. De tekst kun je wijzigen en ook de kleuren zijn aan te passen. Zo heb je in korte tijd de mooiste ontwerpen.
Elementen: op zoek naar gratis foto’s, bepaalde vormen, illustraties, lijsten, pictogrammen of rasters dan moet je bij elementen zijn. De keuze is reuze! Het is onmogelijk om hier alles te omschrijven. Bekijk de verschillende opties maar eens en je zult zien dat de elementen eindeloos zijn.
Tekst: tekst toevoegen aan je ontwerp? Doe het via deze menu optie. Wil je de tekst ‘gewoon’ toevoegen dan heb je de optie ’titel toevoegen’, ‘subtitel toevoegen’ of ‘platte tekst toevoegen’. Wil je de tekst mooi opgemaakt hebben dan zijn hier ook weer talloze ontwerpen voor je beschikbaar.
Achtergrond: een andere achtergrondkleur? Of op zoek naar bepaalde elementen om als achtergrond te gebruiken? Kies je eigen kleur of één van de ontwerpen of afbeeldingen van Canva.
Uploads: wil je toch je eigen foto gebruiken in je ontwerp? Dan kan dat uiteraard. Door op de groene knop ‘Upload je eigen foto’ te klikken kom je in je verkenner terecht. Zoek de foto op die je wilt gebruiken en deze wordt in het programma gezet. Alle foto’s die je upload worden hier neergezet. Je kunt er ook voor kiezen om afbeeldingen vanaf Facebook rechtstreeks in het programma te zetten. Kies dan voor het icoon Facebook.
Canva werkt met een click en sleep systeem. Je sleept datgene wat je wilt gebruiken uit het menu naar het ontwerp toe. Dubbelklikken kan ook, dan wordt het ook in het ontwerp geplaatst. Sleep het dan naar de plaats waar het moet staan.
Veel afbeeldingen, lettertypes, elementen en achtergronden zijn gratis te gebruiken. Als dat niet het geval is dat staat dit er bij en komt er een raster over het object dat je gebruikt. Bij het downloaden van het ontwerp wordt om de betaling gevraagd. Je betaalt voor eenmalig gebruik.
Als je lettertypes wilt wijzigen, teksten, elementen of vormen een andere kleur wilt geven dan selecteer je het object wat je wilt wijzigen. Bovenin komt een menu met lettertypes, grootte tekst, kleurgebruik etc.
Het menu linksboven (in onderstaande afbeelding omcirkeld) helpt om de afbeelding te ordenen. Je kunt iets kopiëren, vormen transparant maken, verwijderen, ordenen of koppelen met een link.
Ontwerp opslaan op je computer
Als je tevreden bent over je ontwerp kan deze opgeslagen worden. Kies linksboven voor de optie Downloaden. Je kunt het ontwerp als JPG, PNG of PDF krijgen. Kies de juiste optie en klik op downloaden. Als je meerdere pagina’s hebt wordt nog gevraagd of je alle pagina’s wilt downloaden of juist die ene. Het duurt even voordat het ontwerp klaar is. In de tussentijd krijg je nog een pop-up waarop wordt gevraagd of het ontwerp gedeeld moet worden via sociale media. Negeer deze. Als je dit wel doet wordt het gelijk geplaatst op bijvoorbeeld Facebook. Als mensen er dan op klikken worden ze doorgestuurd naar Canva. En dat is niet de bedoeling.
Het ontwerp komt automatisch in je download map op de computer.
Ben je al enthousiast?
Zo, jij kunt aan de slag. Ik hoop dat je net zo enthousiast wordt als mij over dit programma. Natuurlijk zijn programma’s als indesign en photoshop uitgebreider maar als je die niet hebt of niet mee uit de voeten kunt is dit een ideale oplossing.
Dit was de gratis versie van Canva. De betaalde variant is Canva for Work. Deze is net iets uitgebreider. In mijn volgende inspiratie blog over Canva vertel ik je hier alles over.
Ik ben benieuwd, gebruik jij dit programma? Laat het weten in een reactie.