Het is bijna tijd voor een wedstrijd. De training gaat fijn. Wibrich en ik raken steeds meer op elkaar ingespeeld en oefeningen worden automatisme.

Zo’n week voor de wedstrijd gaat het schuren. Ik raak gefrustreerd. Ik wil te graag waardoor het allerbelangrijkste van de steengoede fundering, het plezier, verdwijnt. Ik ga me onzeker voelen, twijfelen aan mezelf en raakt gefrustreerd. Terwijl dit nergens voor nodig is.

Het is tijd om afstand te nemen. Dat doe ik door samen met Wirbcih naar het bos te gaan om een buitenrit te maken. Door deze ontspanning verdwijnt alle spanning en zetten we tijdens de volgende training weer veel stappen voorwaarts.

Ik wil het altijd goed doen. Een mooie eigenschap maar het is gelijk ook mijn valkuil.

Is dit voorbeeld herkenbaar voor je? Jij bent echt niet de enige die hier mee worstelt. Het is lastig om altijd plezier te hebben in wat je doet. Toch is het de eerste en belangrijkste stap in de steengoede fundering. Zonder plezier geen succes.

De ontwikkeling

Kun jij ook zo genieten van dat dartelende veulen in de wei? Die zich nergens druk om maakt en doet waar hij zin in heeft? Hij maakt plezier, gaat drinken wanneer hij dorst heeft, speelt lekker en zet dagelijks stappen voorwaarts om zijn eigen pad te bewandelen.

Vergelijkbaar met een kind dat lekker veel speelt, zich verwondert, meegaat met de flow en zijn eigen keuzes maakt. Iedereen, dus ook jij, heeft dit in zich, alleen weten we het vaak niet.

Toen je jong en energiek was, was je veel flexibeler. Fouten was je al snel vergeten. Je had geen angst en spijt en het gevoel van vrijheid, groei en positiviteit overheerste. Je leefde in het hier en nu. Wat gisteren was gebeurd lag achter je en over de dag van morgen dacht je nog niet na.  Je kon verdrietige of boze gevoelens binnen de kortste keren loslaten.  Je bezat veel liefde en positiviteit en was enthousiast. Onzekerheid en faalangst kende je niet. Je had vooral heel veel plezier.

Helaas is dit vaak hoe we vroeger waren. We hebben ons ontwikkeld tot de persoon die we nu zijn. Vaak zijn we te serieus. We kennen angsten, laten ons tegenhouden door onze eigen gedachten, maken ons zorgen om dingen die gaan komen en laten ons vooral beïnvloeden door de omgeving.

De teugels hoeven niet altijd strak te zijn. Laat ze vieren, ontspan en speel.

Dat is niet altijd even makkelijk. Bepaalde conditioneringen houden je tegen om het speelse kind in je naar boven te halen. Om vooral heel veel plezier te maken en te spelen met het leven zoals het bedoeld is en heel veel te (glim)lachen. Niet nadenken over wat je doet maar vertrouwen op je gevoel. Je niet laten beïnvloeden door zorgen en door je omgeving. Dat is het allerbelangrijkste om doelen en dromen te bereiken. Plezier is de sleutel tot succes.

Het plezier is verdwenen

Paardrijden doe je niet voor niets. Je vindt het leuk. Je haalt er plezier uit. Tijdens het rijden voel ik de vreugde, voel ik me gelukkig en ben ik één met Wibrich.

Toch zijn er momenten dat dit plezier is verdwenen. Ik heb er dan even geen zin in. Ik voel minder opwinding bij alles wat ik doe, in de paardensport maar ook daarnaast. Dat is het mooie van het leven, niets staat op zichzelf. Alles is met elkaar verbonden.

Op die momenten ga ik vooral terug naar de kern. Waarom doe ik wat ik doe? Wat vind ik er zo leuk aan? Soms is afstand nemen het toverwoord. Om op die manier de flow te herontdekken en de vreugde terug te krijgen.

Wees dankbaar

Hoe mooi is het dat jij dagelijks in de wei staat met het mooiste paard om je heen. Hoe bijzonder is het dat jij een maatje hebt. Het is toch geweldig dat jij elke dag weer op mag staan om die dag weer te kunnen genieten van je leukste hobby en je werk mag doen? Het lijkt allemaal zo gewoon maar toch is dat het niet. Het zijn dingen waar je dankbaar voor mag zijn. Juist door het mooie te zien komt er meer op je pad. Waar je je op focust groeit. Dankbaarheid geeft kracht.

Dankbaarheid zit in een klein hoekje. Het is zo fijn om je juist te kunnen focussen op de kleinste dingen die zo mooi zijn. De dingen die we als normaal beschouwen.

Sluit elke dag af met dingen waarvoor je dankbaar bent geweest. Je gaat terug naar het mooie moment en neemt die energie de nacht mee in en hier word je ook weer mee wakker.

Soms is dankbaar zijn lastig. Het is niet iets dat tastbaar is. Toch helpt het je om gemoedelijker in het leven te staan en meer te kunnen genieten. Onderzoeken wijzen aan dat het helpt tegen piekeren en beter is voor je gezondheid. Door dankbaarheid te oefenen ontdek je dat je dankbaarheid steeds vergroot. Het werkt als een vergrootglas voor de mooie en fijne dingen in het leven.

 

Ik ben benieuwd, heb jij altijd plezier? Laat het vooral weten in de reactie.