Toen wij drie jaar terug een huis bouwden moesten we echt uit de grond beginnen. Mijn geduld werd aardig op de proef gesteld. Het liefst wilde ik zo snel mogelijk een huis zien. Pas toen kwam ik erachter hoe belangrijk het is om aandacht en tijd te besteden aan je fundering. Deze fundering is de ultieme basis die zorgt dat de woning elke uitdaging aan kan.

Vaak heb je als bewoner niet in de gaten hoeveel materiaal er in de grond zit wat je nooit weer terug ziet. Maar zonder dit materiaal zakt je woning als een zoutzak in elkaar.

Deze vergelijking maak ik regelmatig met je onderneming. Ook hier is een steengoede fundering van groot belang. Zonder deze steengoede fundering kun je de uitdagingen die je op je weg tegenkomt niet aan. Je onderneming zakt in elkaar en het succes wat je nastreeft komt maar niet naar jou toe.

De steengoede fundering

Jouw fundering bestaat uit 4 pijlers. 

  1. Je eigen persoonlijkheid. Wie ben jij, welke impact wil je maken, wat is je verlangen, waar droom je van. Je mindset is hier een belangrijk onderdeel van. 80% van je onderneming is namelijk inner work en bestaat uit je mindset.
  2. Je doelgroep. Van wie krijg je energie en van wie juist niet. Durf LEF te tonen door keuzes te maken. Wees eerlijk naar jezelf en naar je doelgroep. Laat duidelijk weten wie je wilt helpen en wie beter naar een ander kan gaan. Ondernemen moet leuk zijn en jij komt het beste tot je recht als je werkt met de mensen waar je van smult. Vaak zijn dit personen die het meest op je lijken.
  3. Je aanbod. Op welke manier ga jij mensen helpen. Wat wil jij de wereld in brengen.
  4. Je zichtbaarheid. De nummer 1 strategie voor succes. Zonder zichtbaarheid geen klanten. Zomaar iets online gooien heeft geen zin. Daar moet over nagedacht zijn. Het moet je doelgroep raken, het moet emotie oproepen. Maar wat werkt wel en wat juist niet. Wat vind je leuk om te doen en wat juist niet. Ondernemen moet fun zijn. Dus bij alles wat je doet moet je plezier hebben. Doe geen dingen omdat anderen zeggen dat ze moeten. Wat bij een ander werkt hoeft bij jou niet te werken. Je moet er gevoel bij hebben.

Veel ondernemers beginnen bij punt drie. Het aanbod wordt ontwikkeld en zichtbaar gemaakt. Hierbij worden de eerste twee punten overgeslagen. Maar juist deze zijn het breekpunt, ze zorgen voor succes of geen succes. Hiermee staat of breekt je onderneming.

Juist door uitgebreid aandacht te geven aan jouw steengoede fundering kun je elke uitdaging aan en weet je elke kans te pakken. Een nieuwe fundering is belangrijk, maar juist ook het onderhouden hiervan. Het levert je inzichten op. Soms zul je moeten werken aan overtuigingen of blokkades die je in de weg zitten.

Werken alle dingen die je doet nog. Past het nog bij je of wil je juist een andere richting op. Jouw gevoel moet goed zijn. Als jij plezier hebt straal je dat uit en is dat je aantrekkingskracht.

Heb je het idee dat niet alles helder is. Ga terug naar de tekentafel. Neem de tijd en zorg dat je precies weet wat je wilt voor wie. Wat je dromen zijn en welke concrete acties je moet zetten om deze dromen te bereiken.

Tijdens de Ameland 3 daagse op 21, 22 en 23 april zetten we jouw steengoede fundering neer. Even uit de sleur van alledaagse dag in een inspirerende omgeving werken aan jouw succes. Ga jij voor de stevige basis?