Ik tril, heb knikkende knieën, het zweet breekt me en mijn hart gaat aardig tekeer. Het is een doordeweekse schooldag en ik moet een presentatie geven. Ik heb me goed voorbereid maar negatieve gedachten borrelen op. Wat nou als ze moeilijke vragen gaan stellen waar ik geen antwoord op heb? Zitten ze wel op mijn verhaal te wachten? Zijn ze wel geïnteresseerd? Weet ik wel genoeg?

Die vragen zorgen voor nog meer angstzweet. Waarom moet ik nou die presentatie geven? Het liefst blijf ik onder mijn warme dekbed liggen. Maar hup, naar school. Ooit zal ik het toch een keer moeten doen.

Bescheiden zijn als ondernemer, goede combinatie?

‘Bescheidenheid siert de mens’

‘Niet met je neus vooraan staan’

‘Eerst een ander, dan mag jij’

‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’

Herken je deze uitspraken? Misschien ben je er wel mee opgevoed. Maar werkt het tegen je nu je ondernemer bent, Want als ondernemer mag je jezelf laten zien. Mag is niet eens het goede woord. Ik kan beter zeggen: moet je jezelf laten zien zodat mensen weten dat je bestaat.

Regelmatig hoor ik ondernemers zeggen dat ze niet weten wat ze te vertellen hebben. Ze zijn toch niet interessant.

Maar is dat handig in jouw geval? Je wilt mensen helpen, net zo graag als ik jou wil helpen. Maar als ik me niet laat zien weet jij niet dat ik besta. Dus ik moet mijn podium pakken om jou te overtuigen van mijn kracht. Ik moet me laten zien op sociale media, via mijn website en alle andere mogelijkheden om jou te bereiken.

Denk je bij elk bericht wat je plaatst op sociale media: ‘daar heb je haar weer?’ of ‘ik ben alleen maar aan het zenden’. Stiekem denk ik dat ook nog wel eens. Misschien ligt het aan mijn Friese nuchterheid? Ik volg veel trainers, coaches en experts uit het zuiden van het land. Zij zijn dagelijks aanwezig op Instagram, op Facebook en in mijn mailbox. Het hoort erbij. Want daardoor weet ik dat ze bestaan en wat ze doen.

En zo werkt het ook bij jou. Als jij jezelf niet zichtbaar maakt kun jij niet doen wat je het liefste doet, namelijk andere mensen helpen.

Tips? Ik heb er een paar voor je:

  • Schakel de hulp van je ambassadeurs in. Laat een tevreden klant reclame voor je maken door hem een recensie te laten schrijven.
  • Zoek iemand met wie je kunt sparren. Diegene kan je helpen om ideeën te verzamelen voor je zichtbaarheid
  • Stap eens buiten je comfortzone, hoe moeilijk het ook is. Vraag of anderen iets over je willen zeggen. Of pak eens je mobieltje en maak een video waarin je vertelt wat je doet. Oefening baart kunst. Echt waar. Misschien ga je het nog wel eens leuk vinden;-)
  • Stop met bescheiden zijn. Waar is het voor nodig? Jij bent fantastisch, je doet fantastisch werk, daar mag je TROTS op zijn. Je wordt echt niet gelijk arrogant. Bedenk eens hoeveel mensen je al hebt geholpen. Jij bent de expert en anderen hebben het geluk dat ze door jou worden geholpen. En dat smaakt naar meer. Maar als je bescheiden blijft kom je er niet. Dus wees TROTS, deel je successen en vertel erover. Jij bent het meer dan waard..

Vind je het toch nog lastig? Je bent echt niet de enige. In mijn online community hebben we het erover. Lid worden is gratis. Zie ik je daar?

En natuurlijk help ik jou graag om ondanks je bescheidenheid toch je verhaal te vertellen. Misschien is een live-advies iets voor je?