‘Van je shit je hit maken’, het is de strekking van het artikel in de Leeuwarder Courant van 11 februari waarin ik mijn verhaal deel.

Anne-lys verspreidt: kom uit je schulp en maak van je shit je hit

Ondanks haar handicap bestiert Anne-lys Herder uit Wijnjewoude met heel veel zelfvertrouwen een coachingspraktijk. Als rolmodel wil ze andere vrouwen stimuleren.

,,Je kunt alles bereiken waar je van droomt.’’ Anne-lys Herder (32) uit Wijnjewoude, geboren met een motorische handicap, loopt tegenwoordig over van zelfvertrouwen. ,,Ik heb lef’’, zegt ze. En: ,,Ik straal power uit.’’ In haar kantoor aan huis vertelt ze over hoe ze altijd heeft doorgezet, ondanks alle tegenslagen. ,,Wat ik voor ogen heb, ga ik ook echt doen.’’

Anne-lys heeft cerebellaire ataxie, een coördinatiestoornis veroorzaakt door schade aan de kleine hersenen. ,,Ik kan mijn spieren niet in bedwang houden, moeilijk mijn evenwicht bewaren en heb een slechte motoriek.’’ Artsen dachten destijds dat ze nooit op een normale fiets kon fietsen of rechterop kon lopen dan ze als kind deed, maar ze bewees het tegendeel.

,,Elke ochtend sta ik om kwart over zes op, mijn dochtertje Tess wordt meestal pas om zeven uur wakker, dus dan heb ik drie kwartier voor mezelf. Om touwtje te springen, balanceren op de skippybal, fietsen op de home-trainer. Daarnaast rij ik bijna elke dag paard. Fietsen is mijn andere grote hobby. Verder let ik goed op mijn voeding. Alles om bij mijn eigen ik te blijven.’’

Lees ook | Business Buddies voor ambitieuze en ondernemende moeders

Letterlijk aan de zijlijn

Op de basisschool werd Anne-lys veel gepest. ,,Ik stond letterlijk aan de zijlijn, want ik kon niet meedoen aan tikkertje of voetbal. Ik was anders dan anderen. Nou, dan zijn kinderen keihard hoor.’’ Later, op het mbo waar ze een opleiding directiesecretaresse deed, trof ze een leraar die haar domweg zei dat ze vanwege haar handicap toch nooit een stageplek zou krijgen. ,,Dit heeft heel veel met me gedaan.’’

Nog weer later, op het hbo, waar ze de opleidingen communicatie en leisure-management deed, was de sfeer veel beter, maar moest Anne-lys er keihard voor werken. ,,Om te kunnen presteren binnen de kaders, het tempo bij te kunnen houden, moest ik alle zeilen bijzetten. De lat lag hoog, het was topsport eigenlijk. En dat heeft me veel energie gekost.’’

Op haar 25ste, na haar afstuderen, besloot Anne-lys om een streep te trekken, alle strijd achter zich te laten en op reis te gaan. Ze zwierf drie maanden door Australië en twee maanden door Nieuw-Zeeland. ,,Hier ben ik heel erg sterk geworden. Tijdens mijn wereldreis ging ik over de hoogste bergen en de smalste paden langs de diepste afgronden. De dingen die ik daar gedaan heb, die had ik nooit durven dromen en ik weet zeker dat er mensen zijn die nooit gedacht hadden dat ik ze zou doen.’’

‘Maak van je shit je hit’

Kortom, Anne-lys vond haar zelfvertrouwen terug. En ze heeft rust en focus, door haar wereldreis, maar ook de gesprekken met en de artikelen over anderen die inspireren met de boodschap ‘Maak van je shit je hit’. Het altijd moeten strijden, het anders zijn heeft ze omgezet in iets positiefs. ,,Mijn handicap kenmerkt mij, het maakt mij uniek. Ik durf mijzelf te laten zien.’’

Met haar eigen coachingsbedrijf ‘ondernemen met Flow’ leert ze andere vrouwelijke ondernemers om met evenveel zelfvertrouwen hun bedrijf te bestieren. Op Facebook beheert ze de groep ‘succesvol ondernemen voor powervrouwen’. En binnenkort organiseert ze een driedaagse reis naar Ameland voor ondernemende, ambitieuze vrouwen.

Hoeveel klanten ze heeft? ,,Succesvol zijn, is voor mij breder dan heel veel omzet halen. Het is ook dat je dicht bij jezelf blijft en doet wat je leuk vindt. Tuurlijk moet er ook brood op de plan komen. Het is jammer dat veel ondernemende vrouwen als basishouding hebben: ik hoef er niet van te bestaan, ik doe het erbij.’’

‘We zijn zoveel waard’

Als rolmodel wil Anne-lys zoveel mogelijk vrouwen inspireren om alles uit het leven én hun bedrijf te halen. ,,Wij houden ons als vrouwen best bescheiden, klein, uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Maar we zijn zoveel waard, hebben een missie, allemaal. Dat mag best de wereld in.’’

Of Anne-lys dan zelf nooit eens een dipje heeft? ,,Natuurlijk wel. Maar dan helpt meditatie. Of ik schrijf het van me af. En ik lees elke avond een stukje over positiviteit. ‘’